Evakuiran britanski parlament, na Blaira bačen ljubičasti prah

RAD Donjeg doma britanskog parlamenta naglo je prekinut u srijedu nedugo poslije podneva, a zastupnici su evakuirani nakon što je prema britanskom premijeru Tonyju Blairu bačen predmet u obliku balona koji je sadržavao ljubičasti prah.

Prah je, prema izjavama očevidaca na britanskog premijera bačen iz lože rezervirane za VIP osobe, odnosno za uzvanike britanskih parlamentarnih zastupnika. Blair nije ozlijeđen u tom incidentu do kojega je došlo u sklopu tjedne sjednice na kojoj premijer odgovara na zastupnička pitanja.

Odgovornost za incident preuzela je organizacija "Fathers 4 Justice" koja se bori za prava očeva. Pripadnici parlamentarne straže uspjeli su iz prostorije izbaciti dvojicu muškaraca koji su bacili prah na premijera.

Promatrači ocjenjuju da je riječ o jednome od najvećih propusta u pogledu sigurnosti u Donjem domu britanskog parlamenta, gdje su od napada 11. rujna 2001., na nekoliko američkih gradova poduzete iznimno oštre mjere sigurnosti. Primjerice, nedavno je loža za javnost od ostalog dijela odijeljena staklenom pregradom.

"To je vrlo ozbiljan incident. Odmah sam zatražio podnošenje izvješća o okolnostima događaja i o dodatnim mjerama sigurnosti koje će trebati uvesti", rekao je novinarima ministar zadužen za odnose s parlamentom Peter Hain.

Dvojica članova grupe "Fathers 4 Justice" uhićeni su.

Pročitajte više