Plenkoviću veterani nisu opterećenje za proračun, a nema pojma koliko će koštati njihove privilegije

 Foto: Patrik Maček/ Pixsell

"KADA gledate u proračunskom smislu, mislim da je Ministarstvo branitelja na oko 1,1 milijardu kuna, to je u pogledu naših fiskalnih projekcija održivo i po našem sudu nešto što neće predstavljati veće opterećenje za hrvatski proračun. I s te strane mislim da se i stručnjaci EK moraju detaljno upoznati s realnim opsegom tih troškova", rekao je danas premijer Andrej Plenković govoreći o tome da troškovi za ratne veterane ne predstavljaju veće opterećenje za državni proračun, što tvrdi Europska komisija, kao i da će Zakon o hrvatskim braniteljima značajno opteretiti proračun. 
 
>> Vlada očajnički skriva koliko milijardi ćemo platiti zahtjeve šatoraša
 
No Plenković nije u pravu, a stručnjake Europske komisije teško će uvjeriti u suprotno. Razlog je jednostavan, vlada nema pojma koliko će nas zapravo koštati novi Zakon o braniteljima niti postoji i jedna stručna financijska studija na temelju koje se može zaključiti koliko će se iz proračuna izdvajati za branitelje po novom Zakonu.
 
Tek će za dvije godine znati koliko nas koštaju novi ratni veterani
 
Vlada je donoseći novi Zakon o braniteljima propustila napraviti procjenu fiskalnog učinka, iako je to kod ovakvih zakona uobičajeno. U članku 213. prihvaćenog Zakona o braniteljima stoji kako će Ministarstvo branitelja "u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti naknadnu procjenu učinaka ovoga Zakona". 
 
To konkretno znači da zakonodavci, odnosno vlada i Ministarstvo branitelja, u ovom trenutku ne znaju za koji će točno iznos biti opterećen državni proračun! Oni bi to mogli znati tek 2020. godine!
 
Primjerice, kontroverzan porez na nekretnine povučen je jer nije bilo procjene fiskalnog učinka, no na zakon o braniteljima to se nije odnosilo pa je donesen a da zastupnici, ali ni javnost, nisu bili upoznati s ukupnim troškovima. Tako je taj zakon lakše prošao u saboru. 
 
Razlike se mjere u milijardama kuna
 
Štoviše, izjave Ministarstva branitelja ne poklapaju se s  vladinim fiskalnim projekcijama, a ni s proračunima do kojih je došao dio oporbe. Razlike se mjere u milijardama.
 
Prema izjavama iz Ministarstva branitelja, do 2025. godine trebalo bi izdvajati oko 869 milijuna kuna više nego što bi se izdvajalo po starom zakonu, ali to je samo dio iz mirovinskog dijela. 
 
U SDP-u procjenjuju da bismo za četiri do osam godina trebali izdvojiti dodatnih šest do osam milijardi kuna! Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh tvrdi da će nas novi Zakon o braniteljima do 2025. godine koštati 5,5 milijardi kuna. Te procjene uvelike se razlikuju od onih Ministarstva branitelja. 
 
Sve procjene različite su u iznosu ukupnog troška, no svi se slažu u jednom. Povećanja u prvoj i drugoj godini trebala bi biti podnošljiva, no troškovi eksponencijalno rastu u trećoj i četvrtoj godini provedbe zakona. Rast troškova opteretit proračun u značajnoj mjeri. 
 
Hrvatska je imala pet puta više branitelja od napadača
 
No sve to ne uznemirava ministra Medveda koji je iz zakona jednostavno izostavio odgovor na pitanje - koliko će nas zapravo to stajati? 
 
Bitno je naglasiti kako je danas objavljeno da je Ministarstvo branitelja u posljednja dva mjeseca zaprimilo novih 3955 zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida! A to je tek dio prava koji se otvorio novim Zakonom o braniteljima koji bi trebao povećati i ukupan broj ratnih veterana.
 
Hrvatska trenutno ima 505.694 branitelja, a HDZ, ali i SDP, svojim su zakonskim prijedlozima promijenili i povijest koja kaže da smo se u Domovinskom ratu borili s "brojčano nadmoćnim neprijateljem".
 
Europskoj komisiji može predstaviti samo vlastiti dojam
 
Plenković je danas za 15 sati u Banskim dvorima sazvao sastanak članova vlade u pogledu izvješća Europske komisije, a bit će riječi i o izdvajanjima za ratne veterane.  
 
Europska komisija je, podsjetimo, u svom posljednjem izvješću kritizirala Hrvatsku zbog previsokih veteranskih mirovina i raznih naknada uz poruku da je jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada. Hrvatska ne samo da nije regulirala prava veterana nego ih sada dodatno proširuje. Kao i ukupan broj ratnih veterana. Sve to predstavlja opterećenje za proračun. 
 
Umjesto jasnih odgovora, pokazatelja i dokumenata, hrvatska vlada Europskoj komisiji može predstaviti samo nekakav svoj dojam kako ratni veterani neće opteretiti proračun. 

Pročitajte više