Evo za što se točno bore studenti Filozofskog fakulteta i zašto bi im se trebali pridružiti i ostali

Foto: Hina

POČETKOM ove godine upravo u vrijeme kada su aktualne teme bile registar izdajnika, nasrtaj na HRT, Hasanbegovićeva ofenziva u kulturu i sve ono što je označavalo tzv. "konzervativnu kontrarevoluciju" desne, tek formirane Vlade, ponovno je krenula inicijativa o integraciji Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Naime, inicijativa se prvi puta pojavila 2014. godine i nije prošla,  no vjerojatno se procijenilo kako će sada, s ovom novom garniturom na Markovu trgu, imati više uspjeha.

Boras vraća uslugu

Konkretno, riječ je o ugovoru dvaju fakulteta koji predviđa da KBF provodi dvopredmetni studij religijske pedagogije i katehetike, a da njegovi polaznici za drugi smjer biraju bilo koji drugi studij s Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta zaključili su da ih ugovor stavlja u neravnopravan položaj na tržištu rada i izjasnili se protiv.

S druge strane, nositelji inicijative o integraciji bili su aktualni dekan Filozofskog fakulteta, 71-godišnji Vlatko Previšić, kao i rektor Damir Boras. Podsjetimo, Previšić je izabran kao jedini kandidat na mjesto dekana Filozofskog fakulteta i to nakon odlaska Damira Borasa na dužnost rektora. 


Valja napomenuti da su bivšem dekanu Filozofskog fakulteta Damiru Borasu, da bi bio izabran za rektora 2014. godine, trebali glasovi upravo KBF-a. Za inicijativu Akademska solidarnost dvojbe ni danas nema. Bezakonje, izbacivanje studenata s fakulteta, zaštitari, zabrana Plenuma i blokada studentskog prostora izravna je posljedica političkog deala Borasa s KBF-om.

No, krenimo redom.

Biskupi su inzistirali, studenti su bili protiv

"Prema Statutu Sveučilišta, koji je obvezan i za Filozofski fakultet i za KBF i sve druge, obvezna je suradnja i to bez obzira na vjersku, rodnu ili političku orijentaciju, ravnopravna za sve", objašnjavao je rektor Boras dodajući kako je najavljeno spajanje dvaju Fakulteta obična glupost. Dekan Previšić trudio se također minimizirati cijelu situaciju tvrdeći kako od studenata Filozofskog fakulteta nitko neće tražiti krsne listove niti preporuke svećenika ako se potpiše ugovor o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

"KBF je punopravni član Sveučilišta i jedan od osnivača. Kao punopravni član ima pravo surađivati sa svim ostalim sastavnicama sveučilišta", poručivali su hrvatski biskupi.


No, činjenica je kako bi prema zamisli rektora i dva dekana,  Fakulteti imali zajedničke dvopredmetne studije. Na Filozofskom fakultetu smatraju da bi to išlo isključivo na štetu njihovih studenata, a na Katoličko bogoslavnom fakultetu smatrali su kako je to "normalan slijed stvari".

Protiv integracije KBF-a i FF-a pobunili su se studenti Filozofskog fakulteta i to zbog više stvari.

Zašto je ugovor štetan

Prva stvar bila je činjenica da se spajaju nekompatibilni studiji, jer za upis na KBF trebaju vam krsni list i preporuka župnika, dok se FF vrši selekcija kroz prijamni proces. Postavio se i problem "klerikalizacije obrazovanja". Naime, prema fuziji KBF-a i FF-a vjeroučitelji bi mogli predavati povijest. To konkretno znači da bi dijete koje ne želi na vjeronauk ipak imalo vjeroučitelja kao profesora, i to - povijesti. Isto tako, studenti KBF-a ravnaju se po kanonskom pravu, a pojedini studiji FF-a kose se upravo s kanonskim pravom.

Da je situacija izmakla kontroli, kao i da će dekan Previšić braniti svoju poziciju, postalo je jasno 1. travnja ove godine. Tada je naprasno smijenio prodekanicu Branku Galić. Naime, Previšić po pravilnicima to nije mogao učiniti, već je to moglo samo Fakultetsko vijeće, no na upozorenja se Previšić već tada nije osvrtao.Štoviše, urlao je i vrijeđao.

Dekan je prodekanicu odlučio smijeniti nakon što se na tribini "Velečastivi na Filozofskom fakultetu" usprotivila kontroverznoj suradnji Filozofskog s Katoličko bogoslovnim fakultetom.


Početkom travnja održan je studentski Plenum koji je odbacio ugovor dvaju Fakulteta. Javio se i dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić, koji je odbio komentirati zaključke studentskog Plenuma tvrdeći kako službeni FF želi suradnju s KBF-om. Plenum je krajem svibnja zatražio razrješenje Previšića s dužnosti dekana.

Red samovolje, red bezakonja, a sve zbog fotelje

"Na temelju izglasanog nepovjerenja, kršenja Etičkog kodeksa te Statutom i ostalim pravnim aktima propisanih uvjeta rada dekana, Plenum odlučno traži razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana", stajalo je u zaključcima Plenuma. Dekan nije imao namjeru odstupiti.
 
Studenti su na gotovo tri sata blokirali ured dekana Vlatka Previšića. Nezadovoljni su jer su transparentni koje je Plenum postavio na pročelje zgrade preko vikenda uklonjeni. Riječ je o transparentima 'Mislim, dakle smijenjena sam' koji je aludirao na prodekanicu Branke Galić, čiju smjenu Fakultetsko vijeće nije prihvatilo. Nakon te odluke Vijeća, dekan je poručio prodekanici kako u nju više nema povjerenja. Uklonjeni su i transparentni 'Eppur si muove', 'FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja' i 'FFZG protiv homofobije'.


Objavljeni su i rezultati ankete provedene u periodu od 27. travnja do 8. svibnja, na prediplomskim i diplomskim studijima svih odsjeka. Na uzorku od 2070 studenta, više od dvije trećine studenata FFZG-a bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a.

Sklapao ugovore sam sa sobom

Nakon opstrukcije dva sastanka Vijeća FF-a od strane dekana Previšića, sredinom lipnja Vijeće napokon tajnim glasanjem odlučuje pokrenuti postupak razrješenja dekana Previšića. Za njegovu smjenu tada je glasalo 46 članova, 34 ih je bilo protiv, a troje je ostalo suzdržano.

Na sljedećoj sjednici trebao se okončati postupak razrješenja  dekana, no dekan Previšić izlaskom sa sjednice sa svoja dva prodekana opet je zaustavio proceduru.

"Dekan je opet postupio protustatutarno jer se oglušio na statutarnu činjenicu da je Fakultetsko vijeće to koje provodi postupak razrješenja, a ne on", reagirao je Studentski zbor.

No, dekan sam sa sobom sklapa dodatak ugovoru o radu kojim sebi produžuje ugovor za još jednu godinu bez zakonom propisane procedure. Prema pravilu, neovisno o mandatu, u mirovinu je trebao otići 1.10.2016. Isto tako tražio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju. Ministarstvo mu je 27. srpnja potvrdilo kako je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima jer su studentski predstavnici činili tek 14,6 posto Vijeća, umjesto zakonskih 15 posto. Time je zaključeno kako je postupak njegovog razrješenja nelegalan.

Otvorili Pandorinu kutiju bezakonja na Fakultetima da spase Previšića


No, tom odlukom otvorena je svojevrsna Pandorina kutija. Naime, postavilo se pitanje je li čitav prethodni rad i odluke Vijeća Filozofskog fakulteta zbog toga nevažeći. Štoviše, otkriveno je da više od 10 Fakulteta trenutno nema zakonskih 15 posto predstavnika studenata. Neki Fakulteti nemaju ih uopće.

Isto tako Previšić je podnio kaznenu prijavu protiv djelatnica Filozofskoga fakulteta profesorice Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog, kako je istaknuo, "organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije", a prijava je istodobno podnesena i stegovnom i etičkome tijelu Filozofskoga fakulteta.

Boras opet uskočio

Jednoglasnom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu na čelu s Borasom poništilo je izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine, zato što postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog fakulteta.

Samo dan kasnije nakon Borasove odluke na Fakultet su uvedeni zaštitari, blokirana je učionica koju koriste studenti za rad svojih udruga, a uskoro je i zabranjen Plenum.

 

Pročitajte više