Faber objasnio smjene u dubrovačkoj policiji: Zakazali su u slučaju Britt Lapthorne

NA PRIJEDLOG v.d. ravnatelja policije Vladimira Fabera, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko imenovao je Zlatka Sokolara za novog načelnika PU dubrovačko-neretvanske županije te je tako smijenio dosadašnjeg načelnika Ivana Krešića.

Faber sve potvrdio

Nakon pronalaska tijela Britt Lapthorne Index je ukazao  na sve greške dubrovačke policije i nagovijestio da bi među prvim potezima novog ministra policije Tomislava Karamarka mogle biti smjene vrha policije na krajnjem jugu Hrvatske, a također smo apostrofirali i neke ranije slučajeve u radu dubrovačke policije. Isto tako naša najava kako će novi šef dubrovačke policije doći iz Zagreba, također se pokazala točnom.Da smo bili u pravu, što se tiče grešaka dubrovačke policije, potvrdio je danas šef policije Vladimir Faber na konferenciji za novinare.

"Nismo zadovoljni s dosadašnjim radom dubrovačke policije, a posebice kriminalističkog odjela koji nije davao prave rezultate u suzbijanju kriminala i korupcije", kazao je Faber naglasivši kako je dubrovačka policija imala niz grešaka u slučaju "Cvik". Naime, riječ je o poznatom bijegu dilera Jakše Cvitanovića Cvika te razbijanju dilerske mreže na otoku Korčula. 

Dubrovačka policija nije pravodobno intervenirala

"Također, što se tiče slučaja Britt Lapthorne dubrovačka policija nije pravodobno intervenirala u slučaju nestale australske državljanke. Bez obzira što je obdukcijski nalog pokazao kako ni pravodobna reakcija ne bi polučila adekvatan rezultat, ipak je čekanje početka ozbiljne potrage krajnje nedopustivo", rekao je Faber o slučaju Britt.

Na konferenciji za novinare najavljene su i daljnje smjene unutar strukture dubrovačke policije, a sasvim je sigurno da Ivan Kukrika više neće obnašati dužnost glasnogovornika dubrovačke policije.

Novi šef dubrovačke policije Zlatko Sokolar započeo je u PU zagrebačkoj kao operativni djelatnik u policijskoj postaji Centar. U Ravnateljstvo policije došao je s mjesta načelnika Odjel granične i aerodromske policije u PU zagrebačkoj, a od tada je obnašao dužnosti načelnika Odjela granične policije, načelnika Odjela za državnu granicu te pomoćnika načelnika Uprave za granicu. U PU dubrovačko-neretvansku dolazi s mjesta načelnika Odjela za nezakonite migracije.

Povratak povjerenja

"Treba raditi na povratku povjerenja u rad policije na krajnjem jugu Hrvatske, a jedan od prioriteta je rješavanje situacije unutar 'kuće'", kazao je Sokolar prigodom predstavljanja dubrovačkoj javnosti. Na konferenciji za novinare rečeno je i kako će Sokolar u sljedećih pola godine raditi na formiranju uspješnog tima dubrovačkih policajaca. 

Ilko Ćimić
Foto:Arhiva

Pročitajte više