Facebook se ispričao zbog najgoreg kvara u zadnje četiri godine



500 MILIJUNA ljudi sinoć se začudilo kad preko dva i pol sata nisu mogli pristupiti Facebooku, a radi se o najgorem prekidu usluge koji je najpopularnija društvena mreža na svijetu imala u zadnje četiri godine, navela je kompanija na svom službenom profilu.

Problem je uzrokovan promjenama koje je Facebook radio na jednom od svojih sustava. Promjene su se radile na podacima koje je stranica pozivala svaki put kad bi protokol za traženje grešaka našao nepravilne podatke u sustavu. Sam protokol je interpretiran kao nevaljan, zbog čega ga je sustav pokušao promijeniti, pa je nastala petlja.

Petlja je u sustav slala stotine tisuća upita svake sekunde, zbog čega se sustav preopteretio.

Bolno zaustavljanje problema

"Zaustavljanje te povratne petlje bilo je prilično bolno. Moralo se zaustaviti sav promet, što znači da se moralo ugasiti stranicu. Nakon što su se baze podataka oporavile i nakon što je popravljen glavni uzrok, polako smo mogli pustiti promet na stranicu", naveo je Robert Johnson, direktor razvoja softvera za Facebook.

Problem nije u potpunosti riješen. Johnson je naveo kako je Facebook morao isključiti automatski sustav traženja grešaka, kako bi omogućio pristup stranici, ali taj sustav je integralan za funkcioniranje cijelog portala. Facebook traži nove načine rješavanja problema koji neće dovesti do nove povratne petlje.

"Još jednom se ispričavamo, i želimo vas obavijestiti kako rad Facebooka shvaćamo vrlo ozbiljno", naveo je Johnson.

Pročitajte više