FAO: Ulaganja u vodene izvore potrebno za smanjenje gladi

SIROMAŠNIM zemljama hitno su potrebna ulaganja u iskorištavanje vode u poljoprivredi i ekosustavima kako bi se smanjila glad, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Loša briga o vodenim resursima i nedostatak infrastruktura glavni su razlozi za nisku proizvodnju hrane u mnogim zemljama u razvoju, kazao je zamjenik direktora FAO-a David Harcharik na međunarodnoj konferenciji o vodi u Nizozemskoj.

"Voda igra ključnu ulogu u ostvarivanju Milenijskih ciljeva za smanjivanje broja gladnih do 2015. godine i zaustavljanja gubitka prirodnih resursa", rekao je Harcharik.

"No, u velikom broju zemalja napredak nije ostvaren i broj gladnih raste", kazao je, dodavši da prema posljednjim podacima FAO-a 852 milijuna ljudi pati od kronične gladi i pothranjenosti.

Članice UN-a su 2000. godine uspostavile Milenijske ciljeve razvoja koje uključuju smanjenje broja gladnih koji žive u ekstremnom siromaštvu i gladi, te zaustavljanje širenja AIDS-a i malarije omogućavanjem temeljnog obrazovanja do 2015. godine.

Kako tvrdi FAO, prirodni eko-sustavi i poljoprivreda su najveći potrošači prirodnih izvora vode, ali čak i na kontinentima koji imaju bogate vodene resurse, poput Afrike ili Južne Amerike, njihovo korištenje nije dovoljno.

U Južnoj Americi, koja ima više od 30 posto prirodnih izvora vode, samo je 12 posto obradive zemlje navodnjeno, kazao je Harcharik.

Afrika pak koristi samo 5 posto svojih vodenih resursa i samo joj je sedam posto obradive zemlje navodnjeno, u usporedbi s Azijom gdje je navodnjeno čak 38 posto.

Sakupljanje vode, navodnjavanje i izgradnja odvodnih kanala u afričkim selima, moglo bi povećati poljoprivrednu proizvodnju, kazao je Harcharik, pozivajući vlade da odigraju veću ulogu u sakupljanju investicija.


Pročitajte više