FBI spriječio teroriste da dignu u zrak njujorški podzemni tunel

FBI JE danas objavio kako je raskrinkana teroristička zavjera koja je za cilj imala dizanje u zrak tunela Holland koji prolazi ispod rijeke Hudson te spaja njujorški Manhattan s Jersey Cityjem u susjednom New Jerseyu.

Plan terorističke skupine, koja se opisuje kao "džihadistička", bio je da se uništenjem podzemnog tunela izazovu ne samo ljudske i materijalne žrtve, nego potpuno paralizira promet u New Yorku te financijsko središte Manhattana poplavi vodom iz oštećenih tunela.

Teroristi su se nadali, da će barem djelomično, uspjeti New Yorku učiniti ono što je New Orleansu učinio uragan "Katrina". Federalni istražitelji su "zabrinuti" zbog činjenice da su raskrinkani teroristi stupili u kontakt te dobili obećanje o financijskoj i drugoj pomoći od strane nedavno ubijenog terorističkog vođe Abu Musaba al-Zarqawija.

Američki mediji navode kako je teroristička grupa bila "bolje organizirana i vođena" od nedavno uhvaćene skupine sedmoro islamističkih terorista u Miamiju.

Detalji o broju, identitetu i podrijetlu članova nisu objavljeni, s izuzetkom Amira Andalouslija, koji je nedavno bio uhićen u Libanonu i čijem su ispitivanju nazočili američki agenti.

Neki od stručnjaka, pak, drže da plan o masovnom poplavljivanju New Yorka "nije bio realističan", navodeći kako se Financijska četvrt, koju su teroristi namjeravali poplaviti, nalazi iznad morske razine. Teroristička grupa je navodno raskrinkana putem motrenja chat-soba u kojima se okupljaju radikalni islamisti.

D.A.

Pročitajte više