FED smanjio kamatnu stopu kako bi osnažio svjetsko gospodarstvo

AMERIČKA središnja banka u utorak je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,75 posto i sada iznosi 2,25 posto kako bi osnažila posrnulo gospodarstvo i obnovila povjerenje u američki financijski sustav.

Korak koji je poduzet u kombinaciji s pokušajima pomoći prethodnih banaka trebali bi ojačati likvidnost tržišta, a s vremenom bi trebao započeti umjereni rast i rizik gospodarskih aktivnosti trebao bi se početi smanjivati.

Ovi zaključci stoje u priopćenju donesenom na današnjem sastanku Odbora FED-a koji se održao u Washingtonu u kojem također stoji kako je opasnost od opadanja rasta i dalje prisutna. FED je najavio kako će djelovati pravovremeno kada to bude potrebno, kako bi podupro gospodarski rast i stabilnost cijena.

Referentna kamatna stopa od sredine kolovoza 2008. godine bila je smanjivana šest puta, a diskontna kamatna stopa čak osam puta kada je američko tržište zbog drugorazrednih hipotekarnih kredita počelo utjecati na svjetska tržišta. Zaključno sa krajem prošlog tjedna, 14. ožujka, prividno stabilne svjetske tvrtke, prijavile su ukupni gubitak preko 195 milijardi dolara što je prvenstveno povezano s hipotekarnim kreditima.

V.M.

Pročitajte više