Festival "Ethnoambient" u Solinu od 1. do 3. kolovoza

NA FESTIVALU "Ethnoambient", koji će se održati od 1. do 3. kolovoza u Solinu, nastupit će etno glazbenici iz Francuske, Italije, Katalonije, Bugarske i Hrvatske, izvijestio je organizator, kutinski "Kopito Records".

Prvu večer nastupaju grupe "Lo Cor de la Plana" iz Francuske, "Zoe" iz Italije i Klapa Solin iz Hrvatske.

"Lo Cor de la Plana" je muški ansambl koji religijske napjeve i svjetovne pjesme što pozivaju na ples, svira glasom, rukama i nogama uz minimalnu upotrebu glazbala. Njihove glasovne izvedbe nadopunjuju bender bubnjevi, pljeskovi i udarci nogu o pod.

Talijanska grupa "Zoe" nastupa s pjesmama i plesovima iz pokrajine Salento na krajnjem jugoistoku Italije. Grupa izvodi ljubavne pjesme na mjesnom narječju i na grčkom jeziku, koji se koristi u Salentu, te pjesme koje se pjevaju uz rad.

Klapa Solin svoj stil i način pjevanja vuče iz bogatog nasljeđa svojih predaka, ribara i težaka.

Drugi dan festivala nastupaju "Companyia Electrica Dharma" (C.E.D.) iz Katalonije (Španjolska), "Lot Lorien" iz Bugarske i Mojmir Novaković s grupom Kries iz Hrvatske.

Katalonci C.E.D. nastupili su na "Ethnoambientu" i 2000. Grupu su 1974. osnovala braća Fortuny, u pirinejsku rock scenu uspješno uklopivši melodije Mediterana i katalonskog folklora. C.E.D. spaja rock instrumente sa sopranskim saksofonom. U 29 godina karijere objavili su 18 nosača zvuka.

"Lot Lorien" iz Bugarske rad temelji na bugarskom folkloru, a uzima i prepoznatljive zvukove drugih naroda te druge glazbene stilove (rock, pop i jazz). Grupu karakterizira osebujni ženski glas te mnoge kombinacije instrumenata.

Mojmir Novaković, pjevač "Legena", okupio je novu skupinu "Kries", koja, nadahnuta običajem paljenja krijesova, oživljava drevne napjeve i zvukove zaboravljenih instrumenata.

Na solinskom festivalu, koji promiče kulturne i tradicijske raznolikosti, osim glazbenih nastupa na Gradini, održat će se smotra folklora te sajmovi ekološke poljoprivrede, tradicijskog obrta i suvenira na Gospinom otoku (koji će trajati i 3. kolovoza, nakon glazbenog dijela festivala).

Pročitajte više