FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE U ZAGREBU I HVARU

Treći Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se u Zagrebu i Hvaru od 23. do 28. svibnja, priopćio je danas organizator, Naklada MD iz Zagreba. L

Festival će okupiti petnaestak vrhunskih europskih književnika mlađe generacije iz desetak zemalja, koji će čitati svoje radove, predstaviti razne programe, projekte i knjige, izjavio je urednik festivala Roman Simić.

Program će se održavati na različitim mjestima u Zagrebu - Kulturnom centru Centra Kaptol, talijanskom i francuskom institutu za kulturu, zagrebačkom Filozofskom fakultetu, klubovima Booksa i Gjuro II, pubovima 22.000 milja i Tolkien's te Multimedijalnom centru Veneranda u Hvaru.

Projekt Antologije europske kratke priče zamišljen je kao pokušaj da se hrvatskom čitatelju ponudi uvid u najnovija strujanja u suvremenoj europskoj proznoj proizvodnji, rekao je Simić.

Festivalska prevoditeljska radionica posvećuje se svake godine jednoj europskoj književnosti povezujući izlaganja gostujućih pisaca i ponajbolje hrvatske prevoditelje.

Okrugli stol Hrvatska književnost u europskim prijevodima ponudit će što jasniju sliku mogućnosti i strategija prodora suvremene hrvatske književnosti na europsko kulturno tržište.

Na popisu gostiju FEKP-a 2004. su književnici Cristina Cerrada (Španjolska), Frode Grytten (Norveška), Natasza Goerke (Poljska), Eric Holder (Francuska), Wladimir Kaminer (Njemačka), Mike McCormack (Irska), Aldo Nove (Italija), Dan Rhodes (Velika Britanija), Tiziano Scarpa (Italija), Manon Uphoff (Nizozemska), Nenad Veličković (Bosna i Hercegovina), Monika Wogrolly (Austrija) i hrvatski književnici Miljenko Jergović, Senko Karuza i Jurica Pavičić.

Osim njih na festivalu će sudjelovati predstavnici europskog izdavaštva: direktorica projekta međunarodne književne razmjene "Literature Across Frontiers" i glavna urednica europskog internetskog časopisa za knjige i spisateljstvo "Transcripta" Alexandra Buchler, urednik časopisa "Sprache im technischen Zeitalter", koji objavljuje Litererarisches Colloquium Berlin (Njemačka), Thomas Geiger i predstavnica Međunarodnog festivala priče u Vroclavu Magdalena Koch. Taj festival je pokrenula mlada poljska književnica Olga Tokarczuk, po uzoru na zagrebački Festival europske kratke priče.

Sve ono što će se dogoditi na Festivalu ostaje kao trajni kulturni kapital u Hrvatskoj, dodao je Simić.

Održavanje Festivala pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za kulturu grada Zagreba, Grad Hvar, europski kulturni instituti sa sjedištem u Zagrebu, veleposlanstva Nizozemske, Poljske i Španjolske, tvrtke Pliva i Končar i drugi.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više