Filharmonijski orkestar Milanske Scale u Lisinskom

Filharmonijski orkestar Milanske Scale, pod ravnanjem maestra Myung Whun Chunga, gostovao je večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". L

Gostovanje uglednog talijanskog orkestra omogućila je Zagrebačka banka i UniCredit Group, glavni partner orkestra, a prihod s toga humanitarnog koncerta namijenjen je Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, za izgradnju prvoga rehabilitacijskog centra za područje orijentacije i mobiliteta slijepih u Hrvatskoj.

U prvom dijelu koncerta filharmoničari Milanske Scale izveli su Beethovenovu V. simfoniju. Drugi dio večerašnje humanitarne priredbe počeo je Koncertom za obou i orkestar Richarda Straussa.

Solističke dionice na oboi izveo je Francesco di Rosa, te prvu i drugu suitu iz Ravelova baleta Dafnis Hloja.

Među brojnim uzvanicima u dvorani Lisinski bili su predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, potpredsjednici Vlade i ministri Jadranka Kosor i dr. Andrija Hebrang, ministar kulture Božo Biškupić, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, gospodarstvenici, predstavnici vodećih hrvatskih kulturnih institucija i drugi.

Ovo je drugi humanitarni koncert Filharmonijskog orkestra Milanske Scale u Zagrebu. Na prošlogodišnjem koncertu ravnao je šef dirigent ovoga orkestra Riccardo Muti.

Filharmonijski orekestar Milanske Scale utemeljen je 1982. zahvaljujući maestru Claudiu Abbadu.

Orkestar Milanske Scale od svog osnutka muzicirao je pod vodstvom vodećih svjetskih dirigenata Bernsteina, Maazela, Mehte i drugih. Orkestar posvećuje veliku pozornost stvaralačkim prvacima suvremene glazbe pa upravo stoga iz godine u godinu sustavno naručuje nove skladbe od mladih i međunarodno priznatih skladatelja, ističe se u knjižici večerašnjeg humanitarnog koncerta.

(Hina) xatod ysp

Pročitajte više