Filipini pokreću mirovne pregovore s muslimanskim pobunjenicima

FILIPINI su u ponedjeljak ponudili ´ruku mira´ muslimanskim pobunjenicima koji se odreknu nasilja, ali najavili su i borbu protiv onih koji se odbiju prestati boriti protiv vlasti.

Predsjednica Gloria Macapagal Arroyo priopćila je to samo nekoliko sati prije nego što su pobunjenici Islamističkoga oslobodilačkog fronta Moro (MILF) oteli autobus i ubili jednoga vojnika, a onda taoce pustili.

MILF ima oko dvanaest tisuća boraca i najveća je od četiriju skupina koje zahtijevaju islamsku državu na jugu pretežno katoličkih Filipina.

Washington jednu od tih skupina, Abu Sayyaf, smatra terorističkom organizacijom povezanom s mrežom al Qaida, Osame bin Ladena.

´Naša policija i naša vojska brzo će i punom snagom reagirati i suzbiti svaku zločinačku aktivnost MILF-a ili bilo koje naoružane skupine, protiv našega naroda´, rekla je Arroyo na konferenciji za novinare.

´Ruka mira pružena je svakomu tko je voljan odreći se nasilja i terorizma´, dodala je filipinska predsjednica.

Vođa MILF-a Hashim Salamat i njegovih 150 boraca optuženi su za ubojstvo jer su podmetnuli bombu na aerodromu u Davau koja je 4. ožujka ubila 21 osobu. MILF pak odbija optužbe o sudjelovanju u tom napadu.

Filipinska vlada izradila je prijedlog novog mirovnog plana za okončanje tridesetogodišnjeg nasilja, no MILF odbija izravne pregovor s vladom sve dok se njene snage ne povuku iz uporišta pobunjenika, koje su okupirale u veljači.

Pročitajte više