Film "Ascension" pobjednik One take film festivala

EKSPERIMENTALNI film "Ascension" (Uzdići se) australskog redatelja Bena Ferrisa pobjednik je ovogodišnjeg One take film festivala, priopćio je jutros organizator.

Žiri u sastavu Fabrizio Prada, Jan Cvitkovič i Stanko Herceg ocijenio je Ferrisov film najboljim u konkurenciji od prikazana 24 filma, snimljena u jednom kadru.

Slovenski redatelj Jan Cvitkovič rekao je da je "Uzdići se" film velikog emocionalnog naboja koji gledatelju ostavlja mnogo mogućnosti interpretacije i promišljanja.

Jedini lik u filmu tumači mlada žena koja se oslobađa "okova" kolotečine.

Cvitkovič je naglasio kako u "Ascensionu" nema traga manipulaciji te da je upravo to svojevrsno "nepodilaženje" gledatelju prevagnulo da žiri jedinu festivalsku nagradu dodijeli ovom eksperimentalnom ostvarenju.

Žiri je pohvalio i odličnu glumu Jean - Dale Alexander kao i kameru Jamesa Barahanosa, čiji je rad zagrebačka publika upoznala na prošlogodišnjem izdanju festivala na kojem je Ferrisov film "Kuhinja" bio jedan od zapaženijih.

U najužem izboru bilo je i igrani film "Take It Back" (Vrati to), irskog redatelja Vika Nikcija, intrigantna priča ispričana od kraja prema početku.

Sinoć završeni ovogodišnji One take film festival, održan u kinima Tuškanac i Jadran, postigao je vrlo dobru posjećenost i interes većinom mlađe publike. Posjetitelji su imali priliku pogledati stotinjak filmova iz 14 zemalja u glavnom i popratnom programu koji je ove godine bio posvećen dokumentarnom filmu tzv. Cinema verite, priopćili su organizatori festivala.

One take film festival međunarodni je festival filmova snimljenih u jednom kadru, odnosno u jednom dahu, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere. On isključuje, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma - montažu i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova.

Zagrebački One take film festival jedinstveni je festival te vrste u svijetu. Ovo je bilo njegovo drugo izdanje.

Pročitajte više