Filmu "Napušteni grad" u produkciji Factuma prva nagrada na festivalu u Padovi

DOKUMENTARNI film "Napušteni grad" poljske redateljice Magdalene Piekorz u produkciji Dokumentarno filmskoga projekta "Factum" Centra za dramske umjetnosti iz Zagreba dobio je prvu nagradu na festivalu "Videopolis" u Padovi u programu "Documentario oggi".

U današnjem priopćenju Factuma navodi se da je festival održan krajem studenoga, a nagrada koja je pripala mladoj i višestruko nagrađivanoj poljskoj redateljici sastoji se od tisuću eura i staklene statue.

Nagrađeni film snimljen je u sklopu dokumentarne radionice Imaginarne akademije u Grožnjanu. Dojmljiv rad na filmu, koji govori o istarskomu gradiću Završju (Piemonte) i problemu talijanskih optanata nakon Drugoga svjetskog rata, ostvario je snimatelj Miran Krčadinac.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma u Zagrebu, a kako je istaknuto, to je ukupno četvrta međunarodna nagrada factumovim filmovima.

Na filmskim festivalima tijekom prosinca također će se prikazati nekoliko filmova u produkciji Factuma. Tako će u selekciji festivala ljudskih prava "One World" u Prištini biti prikazan film "Paviljon 22" Nenada Puhovskog. U popratnome programu Sajma knjiga u Istri prikazat će se tri factumova filma triju redateljica - "Dečko kojem se žurilo" Biljane Čakić Veselič, "Super snaga čudnih ljudi" Vlatke Vorkapić i "Pešćenopolis" Zrinke Matijević Veličan.

(Hina) pp/ip az

Pročitajte više