Financijski skandali njemačkih političara se nastavljaju

SKANDAL s njemačkim političarima koji gaje tijesne veze s njemačkim gospodarstvom proširio se na članicu predsjedništva Kršćanskodemokratske unije (CDU) i desnu ruku predsjednice CDUa Angele Merkel, Hildegard Mueller, čiju je vrtoglavu političku karijeru, kako piše dnevnik "Berlner Zeitung" od utorka, financirala Dresdner Bank.

Mueller, koja je u rekordnom roku od predsjednice podmladka CDU-a "Mlade Unije" dospjela do samog političkog vrha stranke, primala je od 2000. do 2002. godišnje 10.000 eura za financiranje svog političkog rada.

Iz internih spisa Dresdner Bank, koje je djelomično objavio "Berliner Zeitung", proizlazi da je banka ovaj novac svjesno uložila zbog toga jer je računala s tim da je "Mueller dobra veza prema Merkel". Vodstvo banke je, osim toga, smatralo da je Mueller "kao najmlađi član predsjedništva CDU-a "pozitivan nositelj imidža za Dresdner Bank".

Mueller, osim ove donacije, još uvijek prima mjesečnu plaću u visini od 2.000 eura za "savjetničke poslove". Ona je odbacila optužbe da plaću prima samo zbog svoje političke funkcije te je izjavila da tjedno provodi "16 - 20 sati" na projektima koje vodi za Dresdner Bank.

Slučaj Mueller posljednji je u nizu skandala koji su na svjetlo dana iznijeli usku povezanost političara na visokim položajima sa svojim bivšim poslodavcima. U jeku skandala otkaz je podnio i glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer nakon što je otkriveno da je primao plaću od energetskog koncerna RWE za neobavljene poslove.

Za razliku od članova vlade zastupnici smiju i nakon ulaska u parlamente obavljati kontakte s gospodarstvom, ali se preporuča da svoje prijašnje pozicije, toliko dugo dok su zastupnici, stave u stanje mirovanja.

Pročitajte više