Fini: Konačni status Kosova je u rukama Kosovara

Konačni status Kosova je u rukama Kosovara, izjavio je u četvrtak u Prištini talijanski ministar vanjskih poslova Italije Gianfranco Fini nakon odvojenih susreta s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Ramushom Haradinajem.

Ministar Fini je ponovio stajalište Europske unije da nema podjele Kosova i da nema povratka na stanje od prije rata 1999. godine, ali i da razgovori o konačnom statusu mogu početi tek nakon pozitivne ocjene ispunjenja prioritetnih standarda za Kosovo, dakle kada bude uspostavljeno multietničko i demokratsko Kosovo.

"Konačni status Kosova je u rukama Kosovara. Prioritetni standardi moraju se ispuniti, a kao što znate ubrzo će se dati i ocjena ispunjenih standarda. Europska unija ovoga tjedna je usvojila dokument u kome se kaže da nije moguć povratak na stanje iz 1999. godine", kazao je talijanski diplomat, dodajući da nitko u EU ne misli da Kosovo treba dijeliti.

Predsjednik Kosova Rugova Finija je izvijestio o napretku postignutom u oblasti sigurnosti i gospodarstva. Rugova je konstatirao da je počela integracija etničkih skupina u kosovskom društvo i da su privremene kosovske institucije spremne da preuzmu svoje obveze na ispunjenje europskih standarda.

On je ponovio stajalište da Kosovu čim prije priznati neovisnost i u tom smislu je zatražio podršku Italije.

Fini se tijekom dana susreo se i s predstavnicima kosovskih Srba Oliverom Ivanovićem i Dragišom Krstovićem, te im je prenio da Europska unija pokazuje posebno zanimanje za Kosovo, istaknuvši da se stanje ne može vratiti na staro, ali i da se ne odustaje od primjene standarda.

(Hina) xbb ydv

Pročitajte više