Finska: Stranka centar dobiva izbore

GLAVNA oporbena stranka u Finskoj, stranka Centar, usko je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju, s 24,8 posto osvojenih glasova, pokazali su preliminarni službeni rezultati.

Stranka čelnice Anelli Jaatteenmaki osvojila je 55 mjesta u 200-očlanom parlamentu, sedam više nego li je imala u dosadašnjem sazivu.

Preliminarni rezultati koje je objavila nacionalna televizija YLE, pokazuju da je Socijaldemokratska stranka premijera Paave Lipponena osvojila 53 mjesta, dva više nego što je imala do sada.

Nakon prebrojanih 99 posto glasova, socijaldemokrati dobivaju 24,5 posto.

"Zadovoljan sam rezultatom Socijaldemokratske stranke", komentirao je Lipponen. On je naglasio da je "kao što je bilo predviđeno, rezulatat vrlo tijesan" i podsjetio je da treba prebrojati glasove iz gradova koji su skloniji njegovoj stranci. I 1999. je situacija bila slična i on je na kraju pobijedio, naglasio je.

Za sada nije jasno hoće li čelnica stranke Centar biti u prilici postati prva žena premijer u Finskoj. Ona je izjavila da su birači rekli da žele na vlasti vidjeti koaliciju njezine stranke i socijaldemokrata, no Liponnen, koji je zadnje četiri godine vodio koaliciju ljevice i desnice, nije pokazao nikakve indicije o tome da će odstupiti s mjesta premijera niti u pogledu sastava koalicijske vlade.

Očekuje se da će stranački razgovori vezani uz sastav vlade započeti u ponedjeljak.

Pročitajte više