Fitoestrogeni neučinkoviti u ublažavanju simptoma menopauze

SVAKODNEVNO uzimanje fitoestrogena ne pokazuje klinički bitno pozitivno djelovanje na valove vrućine i ostale simptome menopauze, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA. 

Fitoestrogeni se koriste kao zamjena hormonskom nadomjesnom liječenju u sprječavanju simptoma menopauze, a malo je podataka koji bi potvrdili njihovu učinkovitost.

Najnovija otkrića pokazuju da su fitoestrogeni neučinkoviti u sprječavanju simptoma menopauze u pacijentica liječenih od raka dojke.

U studiji koju je proveo Jeffrey A. Tice sa suradnicima s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, analiziran je ishod liječenja 252 žene u menopauzi s čestim valovima vrućine koje su nasumce podijeljene u tri skupine tako da su 12 tjedana dobivale jedan od dva pripravka fitoestrogena ili placebo.

Prosječno smanjenje napadaja vrućine nakon 12 tjedana bilo je gotovo isto u sve tri skupine, s time da je pripravak s većom dozom fitoestrogena nešto brže ublažavao valove vrućine od placeba.

Uz to, liječenje fitoestrogenom, nije poboljšalo kvalitetu života bolje od placeba. Oba pripravka su u pogledu nuspojava bili usporedivi s placebom.


Pročitajte više