Flego: Ministarstvo nastoji da Splitsko veleučilište postoji kao legitimna ustanova

MINISTARSTVO znanosti i tehnologije nastoji da Veleučilište u Splitu postoji kao regularna i legitimna ustanova, a činit će to i dalje, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego na današnjem susretu s novinarima.

S tim u vezi, ministar Flego izrazio je nadu da će rektor splitskoga Veleučilišta Boris Anzulović uspjeti ukloniti sadašnje prepreke da to veleučilište u svim segmentima bude regularna i legitimna ustanova.

Jer, istaknuo je, neki programi splitskoga Veleučilišta ne ispunjavaju zakonske uvjete pa zato njihove diplome nemaju pravo javnosti.

Ipak, dodao je Flego, postoji nada da će splitsko Veleučilište zadovoljiti zakonska traženja kako bi te diplome postale pravovaljane, a nakon toga i ishoditi da Vlada poništi odluku iz veljače prošle godine o zabrani daljnjega upisa studenata na neke studije toga veleučilišta.

Što se pak tiče ocjene Veleučilišta da u potpunosti djeluje u skladu s važećim zakonom, a što je, tvrde njegovi predstavnici, očito i po odluci Općinskoga suda u Splitu po kojoj je bivši pomoćnik ministra znanosti za visoko obrazovanje Darko Polšek osuđen na uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora, ministar Flego je pojasnio da je Polšek osuđen zbog klevete koja se odnosila na to Veleučilište.

Međutim, dodao je Flego, dok su mediji izvijestili o toj odluci nisu i o odluci Upravnoga suda u Splitu koji je odbio žalbu splitskoga Veleučilišta o nelegalnosti Upravnoga vijeća toga veleučilišta kojemu je predsjednik bio Darko Polšek.

Po riječima ministra, dio problema na relaciji Ministarstvo - splitsko Veleučilište uslijedio je i zbog ´šutnje administracije Minisitarstva´ koju je, kazao je, splitsko Veleučilište smatralo pozitivnim znakom i nastavilo upisivati studente. Taj se problem pak može riješiti sporazumno, istaknuo je Flego.

Novinare je zanimalo i kolika je cijena jedne godine studiranja na pojedinim programima splitskoga Veleučilišta. Prema podatcima koje ima Minisitarstvo, cijena akademske godine na studiju društvenih znanosti je 5000 kuna, na tehničkim znanostima 6700, a na biomedicinskim 8400 kuna.

Na temelju podatka koji je spomenuo ministar Flego, a dobio ga je od rektora Anzulovića, da na splitskome Veleučilištu sada studira 11.047 studenata, novinari su izračunali da se radi o približno 77 milijuna kuna koje Veleučilište u Splitu godišnje zaradi od školarina.

Pročitajte više