Flego: Studentima koji su školarine platili po višim iznosima treba vratiti novac

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego rekao je danas da se najkasnije do konca studenoga mora vratiti novac studentima koji su školarine platili po većim iznosima.

Taj se novac mora vratiti kako je ranije odlučeno, rekao je Flego novinarima u Banskim dvorima, komentirajući odluku Senata Zagrebačkog sveučilišta da se ne prihvati odluka o vraćanju školarina na stare iznose.

Naveo je da su neki fakulteti već smanjili iznose školarina, a neki studentima koji su ih platili po većem iznosu vratili preplaćeni dio.

Na pitanje što će se dogoditi ako fakulteti odbiju provesti spomenutu odluku, Flego je odgovorio da postoji odgovornost i da i ta "odgovornost mora imati ime i prezime".

Pokaže li se da je ministar pogriješio, snosit će posljedice, ako čelnici javnih ustanova ne provode odluku Ministarstva i ta odgovornost mora imati ime i prezime, poručio je Flego.

Nije izravno odgovorio na upit, znači li da će u tom slučaju biti smijenjeni "neposlušni" rektori i dekani.

Samo je rekao da će Ministarstvo pokrenuti određene oblike odgovornosti, a koje utvrdit će pravni stručnjaci.

Odbio je ocjene Senata da je odluka o smanjenju školarina nezakonita, da je neetička, da ne nudi provediva rješenja.

Naveo je da o smanjenju školarina Vlada nikada nije donosila bilo kakvu odluku, da odluka poslana dekanima ima zaglavlje Ministarstva i ministra znanosti.

Nije se složio ni s navodima Senata da je premijer Ivica Račan obećavao da će se (iz proračuna) nadoknaditi razlike u školarinama.

Moje je sjećanje nešto drugačije, rekao je Flego, najavljujući da će se, bude li potrebno u arhivama povjeriti tko je što obećavao.

Poručio je da je Ministarstvo znanosti i dalje nadležno za odlučivanje o visini školarina te da je odluka Ministarstva potpuno utemeljena na zakonu.

Pročitajte više