Florijan Boras odbacio Račanovu izjavu o govoru mržnje

OSRVNUVŠI se na reakcije koje je izazvao njegov govor u Širokom Brijegu, Florijan Boras danas je "energično odbacio" izjavu aktualnog premijera Ivice Račana da je "riječ o govoru mržnje" i izrazio čuđenje da Račan kritiku svoga rada naziva govorom mržnje, a istodobno odobrava aktivnosti mladih SDP-a, koji su nedavno po hrvatskim gradovima dijelili promotivne materijale na kojima je pisalo "AIDS i HDZ se ne događaju nekom drugom".

"Račanovu izjavu da je riječ o govoru mržnje odlučno odbacujem. Moj govor je bio opravdana i legitimna kritika rada predsjednikove Vlade, dakle kritika jednog od najviših dužnosnika i njegovih suradnika", navodi Boras u priopćenju, osvrćući se na svoj govor u subotu, 6. prosinca, u Širokom Brijegu u prigodi otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

"Među inim kritizirao sam rad i rezultate rada dosadašnjeg premijera Ivice Račana i njegove Vlade, rekavši da je riječ o neuspješnoj i nesposobnoj Vladi. Tom prigodom apostrofirao sam i žalosne događaje i povijesne činjenice, koje su se dogodile na Širokom Brijegu pred kraj Drugoga svjetskog rata i ne daj Bože da se ponove. Odlučno odbacujem i demantiram da sam te događaje povezivao s Račanovom Vladom i s njim osobno, no ako je to ipak netko tako shvatio, ja mu se iskreno ispričavam", naveo je Boras.

"Začuđuje me da predsjednik Vlade Račan kritiku svoga rada naziva govorom mržnje, a istodobno odobrava, primjerice, aktivnosti mladih SDP-a, koje su ne samo govor nego i čin mržnje", ističe Boras i navodi da je 1. prosinca Forum mladih SDP-a, uključujući se u borbu protiv AIDS-a, u više od 20-ak hrvatskih gradova dijelio kondome i promotivne materijale na kojima je pisalo: "AIDS i HDZ se ne događaju nekom drugom."

"Nazivati legitimnu kritiku govorom mržnje, a istodobno dijeliti spomenuti neukusni promotivni materijal je licemjerno", navodi Boras, ističući da priopćenjem želi pridonijeti međusobnoj toleranciji i političkom dijalogu, da se stoga i ispričao, što u vezi sa spomenutom akcijom očekuje i od SDP-a.

Boras je na svečanosti u Širokom Brijegu bio izaslanik predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Pročitajte više