Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova

Screenshot: YouTube

Palestinski premijer Mohamad Mustafa danas je formirao novu vladu u kojoj će on biti i ministar vanjskih poslova, a kao glavne prioritete novog kabineta istaknuo je trenutno primirje i izraelsko povlačenje iz Gaze, prenosi palestinska agencija WAFA. 

Mustafa, saveznik predsjednika Mahmuda Abasa, poduzetnik je koji je premijerom imenovan ovaj mjesec u cilju reforme Palestinske samouprave koja ima ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Obnova Pojasa Gaze

Povjeren mu je i zadatak obnove Pojasa Gaze, uništenog u pet mjeseci rata. Na mjestu ministra vanjskih poslova zamijenit će Rijada al-Malikija koji je na toj dužnosti bio od 2009. godine.

Abas ostaje najmoćnija osoba u samoupravi. Novu vladu je imenovao da pokaže da je voljan odgovoriti na međunarodne zahtjeve uvođenja promjena, piše Reuters. 

"Prvi nacionalni prioritet je prekid vatre u Gazi"

Mustafa je u pismu Abasu povodom formiranja vlade napisao kako je prvi nacionalni prioritet trenutni prekid vatre u Gazi i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz enklave, kao i omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u velikim količinama i u sve dijelove Pojasa, piše WAFA. 

Mustafa je dodao kako se mora zaustaviti i izraelsko naseljavanje na Zapadnoj obali, kao i nasilje izraelskih doseljenika. 

Samoupravom vlada Abasov Fatah, dugo sukobljen s Hamasom, islamističkim pokretom koji vlada Gazom. Dvije frakcije čak su vodile kratak rat prije no što je Fatah 2007. protjeran iz Gaze. 

Pročitajte više