FORUM ZA LJEVICU: POVLAČENJE VELEPOSLANIKA BEKEŠA - AUTOGOL

Nekadašnji slovenski veleposlanik u Španjolskoj Franco Juri ocijenio je u utorak da je povlačenje veleposlanika Petera Bekeša iz Zagreba za slovensku diplomaciju bio "autogol" kojim je smanjila mogućnosti dijaloga.

"Slovenska je strana reagirala pogrešno i povlačenjem Bekeša na konzultacije smanjila mogućnost dijaloga. S pragmatičnog stajališta smo tako sami sebe doveli u kut. Zaoštravanje nas vodi u slijepu ulicu ili do arbitraže o granici na moru", izjavio je Juri na konferenciji za novinare Foruma za ljevicu. Riječ je o izvanparlamentarnoj stranci koju su prije prije tri mjeseca osnovali nezavisni lijevi intelektualci koji tvrde da među strankama na vlasti zapravo ne postoji prava stranka koja predstavlja lijevu opciju.

Juri je predložio da se Bekeš vrati u Zagreb nakon što su od Hrvatske, kako je ocijenio, došli pomirljiviji tonovi jer se više ne govori o isključivoj ekonomskoj zoni nego o ribarskoj ili ekološkoj zoni na Jadranu.

Juri je s mjesta državnog tajnika u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova otišao nakon što se na mjesto šefa slovenske diplomacije prije dvije godine ponovo vratio Dimitrij Rupel zbog, kako se tada ocjenjivalo, nepostojanja "kemije" između njih dvojice, odnosno zbog razlika u političkim ishodištima.

Sada djeluje kao publicist i karikaturist u ljubljanskom "Dnevniku", a jedan je od osnivača Foruma za ljevicu (FL).

(Hina) fl br

Pročitajte više