Fosil "Ida" ipak nije najstariji ljudski predak!

FOSIL primata, nađen u svibnju prošle godine, nazvan Ida, ipak nije "karika koja nedostaje" kako su to najavljivali znanstvenici.

Američki paleontolozi svojim su istraživanjem, objavljenim u časopisu Nature, odbacili tvrdnje da je iznimno očuvani fosil star 47 milijuna godina, naš najstariji ljudski predak. Prilikom pronalaska, smatralo se da je Ida "karika" koja povezuje nas i sve ostale vrste u životinjskom kraljevstvu, no najnovija istraživanja su to opovrgnula. Prema tvrdnjama tima paleontologa iz New Yorka, Ida nije uopće u srodstvu s ljudskom vrstom. Zapravo je sličnija lemuru i pripada potpuno drugoj grani primata koja nije imala nasljednike.

Istraživanje potvrdilo ono što većina znanstvenika u svijetu misli

Istraživač Erik Siffert iz sveučilišta Stony Brook u New Yorku sa svojim je timom usporedio 360 specifičnih anatomskih odlika od 117 živih i izumrlih primata i sastavio "obiteljsko stablo". Tako su došli do zaključka da Ida nije u istoj kategoriji s majmunima i ljudima, već lemurima. Stručnjaci su se složili s tom procjenom.


"Ovo je rigorozna analiza temeljena na mnogim karakteristikama", rekao je Eric Sargis, profesor antropologije na Yaleu koji tvrdi kako mu nisu bili uvjerljivi argumenti znanstvenika koji su pronašli Idu, već je ovo istraživanje potvrdilo ono što većina znanstvenika u svijetu misli.

Kad je pronađena, Ida je svrstana u donedavno nepoznatu vrstu primata nazvanu "Darwinius" koja pripada istoj evolucijskoj skupini kao i ljudi, ali nije njihov predak. O njoj je snimljen dokumentarac, a još su je zvali "osmo svjetsko čudo" i "naša Mona Lisa".

Pročitajte više