Foto: Jadranka Kosor u NSK-u dok joj vani skandiraju prosvjednici

JADRANKA KOSOR večeras na dodjeli Zlatne kune nije izgledala nimalo raspoloženo. Stotine uglavnom mladih ljudi pred zgradom Nacionalne i sveučilišne knjižnice pozivali su je na ostavku.

Prethodno su posjetili središte njezine stranke na Trgu žrtava fašizma, a imali su i najbolju volju doći pred zgradu Vlade na Markov trg, no vladajuća se stranka davno pobrinula da se to ne dogodi.

Kosor se još od subotnjih prosvjeda nije obratila javnosti, a od takvih pitanja bježi kao "vrag od tamjana". Štit joj je Mladen Pavić, koji stopira i svaku primisao na pitanje o prosvjedima i rastućem nezadovoljstvu među građanima.

Premijerka je večeras odavala dojam da je zabrinuta i uznemirena, a kako i ne bi bila, kada je oko svih objekata u kojima boravi moraju čuvati kordoni policije od nezadovoljnih građana.

Pred poslovnjacima je nabrajala koliko je toga dobroga učinila za ovaj narod. Svega se, eto, nije mogla ni sjetiti pa je odlučila nabrojati "samo nešto". Vjerojatno sa čvorom u želucu isticala je kako je ukinula krizni porez, kako cijena struje nije rasla cijelu prošlu godinu, kako je sredila HEP "koji više ne duguje ni lipe", već "ide u investicije", kako su donijeli Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

"Učinili smo nešto važno, spasili smo proračun, zamrznuli smo ga za ovu godinu! Sve smo to uspjeli zahvaljujući činjenici da smo mnoge rezove napravili, smanjili smo prava u prošloj godini za tri milijarde i sedamsto milijuna kuna", uvjeravala je Kosor.

"Učinili smo sve što smo smatrali da je nužno da dodatno ne smanjujemo plaće i mirovine. Oni kažu da treba smanjit proračun za 10, 15 milijardi! Ali ne govore drugi dio rečenice, a to je da bi onda morali srezati socijalne kategorije, smanjiti plaće i mirovine, doplatak za djecu, rodiljne naknade. Ulaganje u djecu i mlade obitelji jest ulaganje u gospodarstvo", uljepšavala je Kosor.

A mogla bi, kaže, još dugo o projektima koji su pred nama. "Trebaju nam mir i stabilnost da bismo uspjeli", upinjala se premijerka. Poželjela je okupljenima ostvarenje svih njihovih poslovnih ciljeva, ali i "više pameti, više sreće". "Želim nam sigurnu 2011 i da stignemo u sigurnu luku".

Pročitajte više