FOTO Vlada i sindikati potpisali ugovore o povećanju plaća. Pogledajte kako su sretni

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA i sindikati javnih i državnih službi potpisali su danas dodatke kolektivnim ugovorima kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine.

 

Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini, najkasnije u trećem tjednu rujna.

 

Dodatke Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe i Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe potpisali su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te čelnici devet od ukupno 11 sindikata javnih službi, kao i dva sindikata državnih službi čije je članstvo prihvatilo vladinu ponudu.

Vladinu ponudu nisu prihvatili sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju s obrazloženjem da je to nedovoljno povećanje plaća s obzirom na inflatorna kretanja.

Ministar Piletić istaknuo je da su pregovori sa sindikatima bili "brzi, jasni i konkretni" te da je vlada izašla s korektnom ponudom.

Plaća u studenom s povećanjem od šest posto

"Plaća koja će biti isplaćena u studenom obuhvatit će povećanje od šest posto", najavio je Piletić, dodavši da se kao zalog daljnjeg socijalnog dijaloga želi omogućiti "sigurnu zimu i nastavak socijalnog dijaloga". 

Socijalno partnerstvo jedan je od temeljnih postulata ove vlade koja će nastaviti pregovore o svim drugim temama, a ovo je samo jedan od koraka na zajedničkom putu, kazao je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se nastavljaju razgovori o povećanju plaća kroz zakon o plaćama, gdje će sindikat inzistirati na povećanju koeficijenata onih koji su na minimalcu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da potpisivanje TKU-a nije kraj socijalnog dijaloga jer očekuju dalje pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru, kao i pregovore sljedeće godine. "Ovo je tek početak naše priče što se tiče unaprjeđenja plaća u javnom sektoru", poručila je. 

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da se zajednički došlo do dogovora i kompromisa.

Ustvrdio je kako je u proteklih šest godina njegova vlada pokazala da joj je stalo voditi kontinuirani socijalni dijalog i zajednički tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj zaposlenih u javnim i državnim službama.

"Ako dođemo u situaciju da Vlada donosi sama odluku, to metodološki nije dobro. Zadaća sindikata je da se snažno bori za prava radnika. Zadaća Vlade je da izlazi u susret koliko god to može jer je to dio njenog programa i političke volje. Ovo je jedan kvalitetni kompromis. 6+2 je dobar zalog za početak 2023. godine. Vlada nije gluha, nije slijepa i nije nijema. Ako se okolnosti promijene, Vlada će sjesti za stol sa sindikatima i razgovarati", rekao je Plenković.

Pročitajte više