POVORKA PONOSA

FOTO Zagreb Pride: Netko je iz mržnje skinuo naše zastave s Trga kralja Tomislava

Foto: Zagreb Pride

"ZASTAVU duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas su iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnjeg Zagreb Pridea", objavili su iz te udruge.

Krađa je prijavljena policiji od koje iz udruge očekuju da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. I to ne za kakav prekršaj, već kako kažu, za kazneno djelo krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Fotografije prije i poslije skidanja zastava:

Peto skidanje zastava ove godine

"Na središnjim zagrebačkim trgovima, pa tako i oko Glavnog kolodvora, postavljeno je mnoštvo nadzornih kamera i ne sumnjamo da su homofobi snimljeni i da ih neće biti teško identificirati. Ovo je samo ove godine već peti put da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to na najfrekventnijim trgovima i ulicama glavnoga grada. U proljeće, kada su se također vijorile središtem Zagreba, sa stjegova na Tomislavcu jedna je spaljena, druga strgnuta, a ispred Mimare su pak silom skinute još dvije", dodaju iz Zagreb Pridea.

Za homofobno paljenje zastave 15. lipnja na Tomislavcu policija je pronašla počinitelja i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za oštećenje tuđe stvari i to počinjeno kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora, podsjeća Zagreb Pride.

Pročitajte više