Fotografije zbog kojih SAD strahuju od nove odmazde

IAKO se i bez jučer objavljenih snimki i fotografija mučenja iračkih zarobljenika Sjedinjene Države nalaze pod stalnom prijetnjom udara arapskih terorista, američke vlasti izrazile su mišljenje kako će objavljeni materijali opasno podignuti tenzije u američko-arapskim odnosima.

Neimenovani dužnosnik američkog ministarstva obrane, Pentagona, je kritizirao australsku TV postaju SBS zbog objavljivanja snimki mučenja ratnih zarobljenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, rekavši kako su vojnici odgovorni za te strašne zločine već osuđeni i kažnjeni.

Dodao je da bi objavljivanje snimki moglo "dodatno zapaliti stanje u Iraku i uzrokovati nepotrebno nasilje". SAD zbog toga smatraju kako javnosti nije trebala vidjeti sporne snimke, za koje nadležni američki organi znaju još od travnja 2004. godine kada je došlo do izbijanja afere.

U Sjedinjenim Državama je nakon izbijanja skandala pokrenuta kampanja kojom je traženo da se u javnost pusti svih stotinjak fotografija i 4 video zapisa prikupljena tijekom istrage o mučenju u Abu Ghraibu, no sudac nadležan za taj slučaj je zabranio objavljivanje obrazloživši svoju odluku namjerom smanjenja tenzija u Iraku.

Pravni savjetnik američkog State Departmenta John Bellinger je rekao kako je i američka vlada smatrala da bi bolje bilo ne objaviti fotografije, a razlog tome nije pokušaj zataškavanja slučaja već radi toga što "su smatrali da se radi o narušavanju privatnosti osoba koje se nalaze na fotografijama".

Anonimni dužnosnik Pentagona potvrdio je BBC-u kako je riječ o autentičnim fotografijama i snimkama. Pentagon pak ponavlja kako su odgovorni za Abu Ghraib kažnjeni, a riječ o više od 25 osoba, dočasnika, časnika i vojnika.

SBS objavljivanje novih snimki i fotografija pravda propustom Amerikanaca prilikom naglašavanja ozbiljnosti o tome što se događalo u Abu Ghraibu 2003. godine kada su nastale sporne snimke.

I.K.
Foto: SBS
TV

Pročitajte više