Fra Špehar: Ne može se kamenovati vlak bez posljedica

GVARDIJAN franjevačkog samostana u Vukovaru i predsjednik Komisije za ljudska prava za sjevernu Hrvatsku pri Franjevačkom institutu za kulturu mira fra Zlatko Špehar najavio je da će u povodu incidenta, koji se dogodio u subotu pri prolasku vlaka s mladim hodočasnicima kroz Bršadin, najvišim državnim dužnosnicima uputiti prosvjedno pismo zbog nefunkcioniranja pravne države.

Dvije mlađe osobe kamenovale su u Bršadinu vlak, pri čemu je jedna osoba u vlaku kamenom pogođena u glavu, navodi Špehar koji smatra da je riječ o organiziranoj provokaciji.

U vlaku je bilo 270 mladih, uglavnom srednjoškolaca iz katoličkih zajednica sjeverozapadne Hrvatske. Oni su se vraćali iz Vukovara, gdje su obišli mjesta stradanja vukovarskih Hrvata i ostalih nesrba.

Mjesto Bršadin, u kojemu se dogodio incident, naseljeno je pretežno srpskim stanovništvom.

Incident je prijavljen policiji od koje fra Špehar očekuje konkretne poteze.

"Ovaj je incident pitanje pravne države i sigurnosti građana Hrvatske. Ne može se kamenovati vlak, a da se nakon toga ništa nikomu ne dogodi", ocjenjuje Špehar.

"To se više ne može tolerirati. Riječ je očito o organiziranoj provokaciji koja podsjeća na scenarije s kraja 80-ih i početka 90-ih godina", kaže Špehar, dodajući kako se postavlja pitanje tko će ubuduće, ako krivci za ovaj incident ne budu kažnjeni, htjeti doći u Vukovar. Po njegovim riječima, u samom Vukovaru do sada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi, a s vukovarskom policijom Katolička crkva ima "nenametljivu kvalitetnu i stručnu suradnju".

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Kalinić rekao je kako za policiju, s obzirom na to da je ozlijeđena osoba u vlaku odbila liječnički pregled, kamenovanje vlaka kao da se nije ni dogodilo jer u cijelom slučaju nema elemenata kaznene odgovornosti.

Fra Špehar je najavio da će pisati predsjednicima države, Vlade i Sabora Stjepanu Mesiću, Ivici Račanu i Zlatku Tomčiću.

Pročitajte više