Francuska će suditi desetorici članova Al Qaede zbog pokušaja podmetanja bombe u Strasbourgu

DESETORICI navodnih islamističkih gerilaca sudit će se ove godine u Francuskoj, a bit će optuženi za urotu sa željom da podmetnu bombu na Božićnome sajmu u Strasbourgu uoči početka novoga milenija, priopćili su sudski izvori.

Suđenje pod optužbom za "udruživanje radi terorističke aktivnosti" vjerojatno će početi u listopadu, dodali su u ponedjeljak ti izvori koji su željeli ostati anonimni.

Među optuženima je i njihov navodni vođa, Alžirac Mohammed Bensakhria koji je iz Španjolske izručen 2001.

Njemačka policija uspjela je spriječiti taj napad u Strasbourgu u 2000 jer je dobila dojavu od talijanskih vlasti. Tada je policija napala stan u Frankfurtu gdje se navodno oružje dijelilo budućim napadačima.

Nakon uhićenja četiriju osoba u Frankfurtu, istragu je pokrenula i francuska policija. Te četiri osobe u ožujku prošle godine osuđene su na do 12 godina zatvora.

Francuski istražitelji kažu da je istraga pružila vrijedne informacije o operacijama islamističkih organizacija u Europi, a neke su od njih povezane s Osamom bin Ladenom i njegovom mrežom Ql Qwaedom.

Neki od budućih optuženika povezani su s optuženim urotnikom iz terorističkoga napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., Zacariasom Moussaouijem te s "bombašem s cipelama" Richardom Reidom, Britancem koji je zrakoplov htio dići u zrak eksplozivom skrivenim u cipelama.

Pročitajte više