Francuska i Njemačka usvojile zajedničku izjavu

FRANCUSKA i njemačka vlada usvojile su u srijedu zajedničku izjavu kojom se jača politička, kulturna i suradnju na polju vanjske politike i zajedničke obrane dviju zemalja.

Ta izjava koju su potpisali francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder usvojena je povodom 40. obljetnice Elizejskog sporazuma na zajedničkom ministarskom vijeću.

´Francuska i Njemačka su povezane zajedništvom sudbine. Naša zajednička budućnost je nedjeljiva od budućnosti proširene i produbljene EU. Također želimo predložiti našim partnerima zajedničku viziju Europe i odlučni smo sve pokrenuti kako bi promicali jačanje te Unije´, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dvije su zemlje odlučile osnovati mjesto glavnog tajnika za njemačko-francusku suradnju. Ta osoba na vrlo visokoj razini osobno će odgovorati kancelaru i premijeru, a pomagat će mu pomoćnici iz zemalja partnera.

Tako će dva godišnja njemačko-francuska summita dobiti oblik ´Francusko-njemačkog vijeća ministara´, a 22. siječnja će biti ´Francusko-njemački dan´.

Dvije zemlje također namjeravaju razmotriti stvaranje zajedničkog glavnog stožera kako bi koordinirale svoje ´resurse i kapacitete´ u okviru europskih snaga za brzu reakciju te tim snagama misle staviti na raspolaganje Francusko-njemačku brigadu.

Pročitajte više