Francuska i Njemačka žele UN-ovu rezoluciju o Iraku - L.A. Times

FRANCUSKA i Njemačka smatraju da će biti potrebna nova rezolucija Ujedinjenih naroda o ulozi Svjetske organizacije u Iraku, što izaziva zabrinutost SAD-a zbog mogućeg odgađanja prijenosa vlasti na Iračane do 30. lipnja, piše u četvrtak Los Angeles Times.

Sjedinjene Države nastoje da UN preuzme veću ulogu u Iraku, ali bi nova rezolucija mogla iznova potaknuti spor između SAD-a i dva vodeća protivnika rata u Iraku, piše list.

Dužnosnici vlade američkog predsjednika Georgea W. Busha strahuju da bi se rasprave o novoj rezoluciji mogle vući dovoljno dugo da iznude odgodu prijenosa vlasti u Iraku na prijelaznu vladu, piše LAT.

Oni strahuju i da bi njome UN dobio dovoljno moći da nametne reorganizaciju velikih projekata obnove u Iraku.

Francuski i njemački veleposlanik pri UN-u signalizirali su u razgovorima za LAT da su Francuska i Njemačka zainteresirane za novu rezoluciju koja će definirati stanje nakon prijenosa vlasti 30. lipnja.

"Nova rezolucija će biti potrebna da bi se uredilo stanje nakon 30. lipnja", rekao je francuski veleposlanik Jean-Marc de la Sabliere. "Irak će biti suverena vlada, američke snage će imati novi status, a UN će se vratiti u novoj ulozi", dodao je veleposlanik.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više