FRANCUSKA OBILJEŽAVA 60 GODINA OD NESTANKA ANTOINEA DE SAINT-EXUPERYA

Dvije ceremonije održane su u subotu u Marseilleu i na Korzici u znak sjećanja na pilota i pisca Antoinea de SaintExuperya koji je na tom području nestao sa svojim avionom prije 60 godina, 31. srpnja 1944. dok je bio u izviđačkoj misiji.

Buket cvijeća bačen je u more nedaleko od otoka Rioua gdje se srušio u more zrakoplov oca "Malog princa", što je otkriveno kada je 1988. marsejski ribar Jean-Luc Bianco tamo pronašao pločicu s imenom pilota.

Na njegovom brodu bio je Luc Vanrell, marsejski ronilac koji je u rujnu prošle godine na istom mjestu otkrio ostatke aviona.

Knjiga "Saint-Exupery, kraj misterije" trojice autora, koja je izašla u lipnju ove godine, opisuje istraživanja koja su provedena da bi se dokazalo da se upravo na tom mjestu srušio Exuperyjev aviona.

Nacionalna udruga rezervnih časnika vojnog zrakoplovstva također je organizirala ceremoniju u znak sjećanja na Saint-Exuperya u zračnoj luci Bastia.

Uzrok nestanka njegova zrakoplova još uvijek nije utvrđen i ne zna se je li se radilo o nesreći, samoubojstvu ili neprijateljskoj vatri.

(Hina) xkga ymaš

Pročitajte više