Francuska poziva Aristidea da odstupi s položaja predsjednika

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je u petak u razgovorima s izaslanstvom haićanske vlade izjavio da bi predsjednik Jean Bertrand Aristide trebao podnijeti ostavku u sklopu napora da se okonča krvava pobuna u toj bivšoj francuskoj koloniji.

De Villepin je ovaj prijedlog iznio u jednosatnom razgovoru s haićanskim izaslanstvom kojeg je predvodio ministar vanjskih poslova Joseph Philippe Antonio.

"Ministar je podsjetio da predsjednik Aristide nosi veliku odgovornost u trenutačnoj situaciji i da bi trebao izvući zaključak", navodi se u priopćenju francuskog ministarstva.

"Ministar je podsjetio da je svaki sat bitan ako želimo izbjeći nekontroliranu spiralu nasilja. Više nego ikada, na Haićanima je da uspostave tranzicijsku vladu nacionalnog jedinstva", dodaje se u priopćenju.

Haićansko izaslanstvo napustilo je francusko ministarstvo bez izjava novinarima, ali je objavilo kratko priopćenje: "Dvije su strane imale konstruktivne razgovore o posljednjim događajima na Haitiju te su razmotrile načine kako se može postići miroljubivo rješenje krize na Hitiju".

Haićanska oporba trebala je u petak također razgovorati s de Villepinom, ali nije uspjela otputovati s Haitija. Francuska se nada da će se ti razgovori ipak održati početkom idućeg tjedna.

Pročitajte više