francuski državni orkestar sutra nastupa u zagrebu

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb sutra će u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" nastupiti jedan od vodećih svjetskih ansambala Francuski državni orkestar pod ravnanjem Kurta Masura te Zbor Francuskog radija uza soliste Augustina Dumayaja na violini i Marianne Pousseur. L

Francuski će umjetnici zagrebačkoj publici izvesti Mozartov koncert za violinu i orkestar u g-duru, a u drugom dijelu koncerta Psyche - simfonijsku poemu za recitatora, zbor i orkestar Cesara Francka.

Umjetnički ravnatelj Kurt Masur na večerašnjoj konferenciji za novinare izrazio je zadovoljstvo što nakon 30 godina (1972.) ponovno gostuje u Zagrebu, posebno što izvodi Franckovo djelo, rekavši kako su mu vrlo bliski autori koji su patili za života.

Francuski državni orkestar, utemeljen 1934., prvi je stalni francuski orkestar koji od početka djelovanja njeguje francusku glazbu postižući velike uspjehe u domovini i inozemstvu, izvodeći djela svjetske baštine.

Zbor Francuskog radija, koji će nastupiti s tim orkestrom, utemeljen je 1960. i vodeći je profesionalni vokalni ansambl u Francuskoj.

Masur je zadnjih 11 godina bio na čelu Newyorške filharmonije s kojom je postigao zapažene uspjehe u svijetu. Od ove sezone ponovno je u Europi te je osim vodstva Londonske filharmonije preuzeo i Francuski državni orkestar.

Ravnatelj Koncertne direkcije Saša Britvić predstavio je novu sezonu koja obilježava 50 godina neprekinuta djelovanja. Najavio je nekoliko poznatih ciklusa, primjerice "Svijet glazbe", "Pianofortissimo", "Guitarra Viva" i "Zagrebački kvartet".

Britvić je večeras potpisao ugovor s glavnim sponzorom navedenih koncerata Silkom d.o.o. Ta je tvrtka kao dio njemačkog koncerna djelatnost proširila i na Hrvatsku, a podupire i Berlinsku filharmoniju.

(Hina) ta sp

Pročitajte više