Franjevački samostan riznica kulturnog i povijesnog blaga

U franjevačkom samostanu u Zaostrogu, u općini Gradac, nalazi se prava riznica kulturnog, umjetničkog i povijesnog blaga koja se skupljala u više od pet stoljeća postojanja toga vjerskoga, školskoga, kulturnoga i gospodarskog središta Makarskog primorja, a samostan je posebno poznat jer je u njemu živio i radio poznati hrvatski pjesnik i književnik fra Andrija KačićMiošić (1704.1760.), naglasio je gvardijan samostana fra Ante Babož, govoreći danas o pripremama za obilježavanje 300. obljetnice Kačićevog.

Podsjetio je da je Kačićevo djelo "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" poznato ne samo hrvatskoj, nego i europskoj javnosti.

Fra Babož napomenuo je i da je u franjevačkom samostanu u Zaostrogu smještena Galerija "Mladena Veže", Etnografska zbirka, Samostanska knjižnica, Botanički vrt i druge povijesne znamenitosti

U više od pola tisućljeća starom samostan je i dobro poznata knjižnica s 30.000 knjiga, 24 inkunabule, rariteteti iz 16. stoljeća, zatim carski dopisi ispisani zlatnim slovima, jedini primjerak prvog izdanja Marulićeva "Evangelistara" i druga arhivska povijesna građa.

Knjige i dokumenti uglavnom su ispisani na latinskom, grčkom, talijanskom, hrvatskom, turskom, arapskom, njemačkom, engleskom, pa i kineskom jeziku, te knjižnica svjedoči kako se na našim prostorima budno pratio kulturni razvitak Europe.

Osim toga u zaostroškom franjevačkom samostanu su i vrijedne umjetnine, među kojima se posebno ističe mramorno poprsje fra Andrije Kačića-Miošića, djelo kipara Ivana Rendića (1849.-1932.) iz 1889. godine i Kačićev spomenik u pozi Guslara, djelo Ivana Meštrovića (1883.-1962.) iz 1953. godine.

Tu su i poznate slike Mladena Veže (1916.) koje je darovao franjevcima, a u samostanu se čuva i plašt posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Kotromanića te druge vrijedne umjetnine.

Gvardijan Babož istaknuo je danas kako franjevački samostan u Zaostrogu, "zbog svoje neizmjerne kulturne vrijednosti, zahtijeva žurnu i temeljitu obnovu.

(Hina) tc sp

Pročitajte više