"MALO BLAGO U ZALEĐU" Njemački FAZ: Na hrvatskoj obali možete kupiti kuću i za 5.000 eura

Foto: Index oglasi

U VELIKOM članku pod naslovom "Malo blago u zaleđu" njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) donosi preporuke Nijemcima zainteresiranim za kupovinu kuća za odmor diljem Europe, u kojem posebno izdvaja i nekretnine u Hrvatskoj.

FAZ navodi kako Nijemci u prosjeku izdvajaju 220 tisuća eura za drugu kuću ili stan, koja se koristi za odmor, što je 10 tisuća eura više nego prije šest godina. Ukratko, Nijemci imaju u prosjeku više novaca i spremni su platiti više kako bi imali vikendicu, ladanjsku kuću ili kuću za ljetni odmor nego prije. No, polovica Nijemaca nije spremna izdvojiti više od 100 tisuća eura za drugi domicil, “što je iznos za koji se može priuštiti lijepu kuću za odmor”, konstatira FAZ.

Za lijepu kamenu kuću na hrvatskoj obali treba izdvojiti do 75 tisuća eura?


Između ostalih destinacija, i u Hrvatskoj, u kojoj “potražnja raste”, te se nudi oko pet i pol tisuća kuća na prodaju za cijenu nižu od 100 tisuća eura. FAZ napominje i da se neke ruševne kuće u dalmatinskom zaleđu mogu kupiti i za pet tisuća eura, s time da se onda mora dodatno investirati u obnovu. Već za 20 tisuća eura mogu se kupiti “lijepe i dobre kuće”, no cijena skače kada je riječ o "kamenim kućama s okućnicom od 150 četvornih metara" koje su blizu obale i na poznatim turističkim lokacijama na oko 75 tisuća eura. Obzirom na cijene na hrvatskom tržištu nekretnina, tu procjenu FAZ-a ipak treba uzeti s rezervom.

Kao najveću manu kuća koje se prodaju u Hrvatskoj navodi se da su mnoge od njih male kvadrature, od 50 do 70 četvornih kvadrata, te nemaju ni velika dvorišta ili vrtove oko sebe.

Možda bi se nešto od ovoga svidjelo Nijemcima

Povodom članka na FAZ-u pogledali smo što se nudi na Index Oglasima.

U malom mjestu Krti, nedaleko od grada Motovuna, iznad doline rijeke Mirne, nalazi se prekrasna autohtona istarska kuća koja se nudi 75 tisuća eura, veličine je 90 kvadrata. 

Nedaleko Poreča, otprilke 17 kilometara od i grada nudi se kuća veličine 134m2 po cijeni od 79 tisuća eura.

U mjestu Rabac prodaje se prekrasna novorenovirana stara istarska kućica s bazenom. Smještena je na mirnoj lijepoj lokaciji samo 5 km udaljenoj od morske obale i poznatog turističkog resorta na obali istočne Istre, Rapca, te 2 km od Grada Labina i svih potrebnih sadržaja. A za 80-ak kvadrata kupac bi morao izdvojiti oko 170 tisuća eura.

Za 195 tisuća eura nudi se renovirana kamena kuća na vrlo atraktivnoj lokaciji u Trogiru. Korisna površina kuće je oko 80 četvornih metara.

U centru malog ribarskog mjesta Vrsi prodaje se prizemnica koja ima 98 m2 stambenog prostora, te 541 m2 okućnice i ljetna kuhinju od 35 m2.

 

Pročitajte više