FRATTINI: ITALIJA ĆE NATO-U IZLOŽITI PLAN "PRIVILEGIRANOG PARTNERSTVA" S MEDITERANOM

Italija će od svojih partnera u NATOu tražiti da se odnosi sigurnosti s mediteranskim zemljama transformiraju u neku vrstu "privilegiranog partnerstva", izjavio je u utorak šef talijanske diplomacije Franco Frattini za talijanski list Corriere della Sera.



"Italija će 3. ožujka tražiti od Atlanskog vijeća transformaciju odnosa sigurnosti i stabilnosti sa zemljama Mediterana u odnos privilegiranog partnerstva", rekao je Frattini u razgovoru za talijanski list.

"Samo uključenjem zemalja juga u zajednički program obrane i sigurnosti možemo ostvariti uvjete za stvarnu stabilnost te za trajnu akciju protiv terorizma. Europa koja se proširuje i u planove o sigurnosti namjerava uključiti kako Šveđane tako i Ciprane, na Mediteranu mora imati snažno partnerstvo kako bi se zajamčila sigurnost i razvoj", smatra Frattini.

Talijanski šef diplomacije rekao je kako u tome sa sigurnošću računa na potporu Njemačke i Francuske.

Američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns krajem siječnja je rekao kako se u Savezu razmišlja o načinima da se "ojačaju i poboljšaju politički i vojni odnosi s Izraelom i nekim arapskim zemljama" najavivši mogućnost da se u Istanbulu u lipnju na summitu NATO-a uspostavi neki oblik partnerstva s Mediteranskim krugom, programom suradnje koji okuplja mediteranske zemlje.

Pokrenut prije desetak godina, Mediteranski krug prije svega obuhvaća političke konzultacije između NATO i sedam zemalja - Egipta, Izraela, Jordana, Mauritanije, Alžira, Maroka i Tunisa.

(Hina) xmh ybr

(Hina)

Pročitajte više