furio radin na htv-u predstavio program za talijansku manjinu

Furio Radin, nezavisni kandidat za zastupnika talijanske nacionalne manjine, večeras je na HTVu predstavio izborni program nezavisne liste za 12. izbornu jedinicu.

Radin je, predstavljajući se na talijanskom jeziku, rekao kako je njegov program zapravo program talijanske Unije, jer se on zalaže za jedinstvenost talijanske Unije kao krovne organizacije koja zastupa interese talijanske manjine u Hrvastkoj i Sloveniji.

"Bez talijanske kulture bilo bi nemoguće definirati Istru, te stoga nam ova činjenica daje za pravo da sebe smatramo jednom od bitnih kulturnih odrednica na području gdje živimo", rekao je Radin. Mi jesmo manjina u Hrvatskoj, dodao je, ali ne osjećamo se manjinom u Istri, te u Rijeci, odnosno na području gdje živimo.

Govoreći o pravnim implikacijama autohtonosti, Radin je ustvrdio kako bi talijanska nacionalna manjina trebala imati posebna prava koja bi se regulirala općinskim, gradskim i županijskim statutima, koji bi trebali dati veću zaštitu dvojezičnosti te bolju zaštitu talijanskih institucija.

"S obzirom da nam je nepravedno osporeno pravo na dodatni glas, pozivam talijansku Uniju i talijansku manjinu da glasaju za posebnu izbornu jedinicu jer ćemo time snagom brojki pokazati naše prisustvo u Hrvatskoj", zaključio je Radin.

(Hina) tr/ibob/dspo ln

Pročitajte više