Gadafi: Protjerani Talijani mogu se vratiti u Libiju

LIBIJA otvara novu stranicu u odnosima s Italijom a rezultat toga je i poziv što ga je pukovnik Moamar Gadafi prenio talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, koji je u četvrtak došao u posjet toj zemlji, da se Talijani, koji su rođeni u toj zemlji iz koje su nakon revolucije 1970. bili protjerani, mogu vratiti, objavio je u petak list "Corriere della Sera".

Do toga preokreta simbolički je došlo u četvrtak 7. listopada, na dan koji se u Libiji obilježavao kao Dan osvete nad Italijom i koji je od jučer naziva Danom prijateljstva s Italijom.

Gadafi je pozvao Berlusconija da u četvrtak zajedno prisustvuju otvaranju novog plinovoda koji podmorski povezuje Libiju sa Sicilijom, otkuda će talijanska tvrta ENI plin izvoziti u Europu. Tom je prigodom, posve neočekivano, talijanskom premijeru prenio i poziv protjeranim Talijanima da se vrate.

Talijanska vlada više puta je takav poziv tražila od libijskog pukovnika, ali je uvijek nailazila na otpor Tripolija da bi naposlijetku Gadafi osobno, tijekom svečanosti otvaranja novog plinovoda, najavio da se Talijani mogu vratiti.

Prije 34 godine, poslije libijske revolucije, iz te je zemlje prognano oko 20 tisuća Talijana rođenih u Libiji, koji su morali napustiti i svoju imovinu, koja je tada procijenjena na oko 400 milijardi tadašnjih lira.

"Tražim od libijskog naroda da omogući Talijanima, koji su bili udaljeni i još su na životu i koji se žele vratiti, da tu želju ostvare", rekao je Gadafi nazvavši Italiju i Berlusconija, koji mu je četiri puta došao u posjet, prijateljima Libije.

Libijski čelnik ipak nije zaboravio spomenuti talijanski kolonijalizam i "fašističku sramotu" koji su nanijeli patnje libijskom narodu, što se, kako je rekao, "ne zaboravlja, no se treba gledati naprijed".

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više