Garešnica: Prosvjed seljaka zbog natječaja za državno zemljište

TRIDESETAK seljaka garešničkog kraja prosvjedovalo je danas parkiravši 20ak traktora na parkiralištu gradske uprave u Garešnici, nezadovoljni zbog toga što još, ni nakon što su prije 20 dana otvorene ponude na natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, gradsko vijeće nije odredilo zakupnike, ali i zbog, kako tvrde, nepravednih uvjeta natječaja.

Seljaci su predstavnike gradske uprave upozorili da se bliži jesenska sjetva, a još se ne znaju rezultati natječaja za zakup 714 hektara državnog zemljišta nekadašnjih parcela Poljoprivrednog kombinata Garešnica. Dio je seljaka zatražio i poništenje natječaja jer je, kažu, jedna tvrtka utrostručila početnu cijenu zakupa, a uz to je zatražila za zakup više od 100 hektara što je, po njihovoj ocjeni, nepravedno te smatraju da je grad trebao u natječaju ograničiti površine za zakup do 100 hektara.

U razgovoru u gradskoj upravi gradonačelnik Garešnice seljacima je rekao da o pojedinostima iz natječaja očekuje pismeno tumačenje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te je napomenuo da je natječaj proveden u skladu sa zakonom te uz suglasnost Ministarstva.

Istaknuo je kako je gradska uprava još u travnju tražila od poljoprivredne inspekcije i državnog odvjetništva da utvrdi tko protuzakonito koristi državnu zemlju te da to zabrani.

U ime Hrvatskog seljačkog saveza Mato Mlinarić iz Kajgane rekao je da je grad u uvjetima natječaja trebao ograničiti maksimalnu cijenu zakupa i površine koje se mogu zakupiti, primijetivši da su nakon svega oštećena obiteljska gospodarstva.

Gradonačelnik Sužnjević napomenuo je da gradska uprava samo tehnički provodi zakon te je pozvao da predstavnici obiteljskih gospodarstava i Hrvatskog seljačkog saveza zajedno s gradskim čelnicima potraže konačan odgovor u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva i nakon toga odluče o dodjeli zemlje u zakup ili poništenju natječaja.

Pročitajte više