Garner počeo sastanak s uglednimIiračanima - prosvjedi u Bagdadu

AMERIČKI general Jay Garner, civilni upravitelj poslijeratnog Iraka, u ponedjeljak je u Bagdadu počeo sastanak s uglednim Iračanima, uglavnom šijitskim muslimanima, s kojima će raspravljati o budućnosti njihove zemlje nakon pada režima Sadama Huseina.

U vrlo dobro čuvanoj konferencijskoj dvorani u Bagdadu okupilo se oko 200 iračkih dužnosnika, manje nego što su očekivali američki organizatori skupa (300 do 400).

U središtu grada okupilo se i nekoliko stotina prosvjednika koji su željeli pružiti potporu Mohammedu Mohsenu Zubaidiju, samoproglašenom gradonačelniku Bagdada kojega su u nedjelju uhitile američke vojne snage. Prosvjednici, predvođeni ulemama, nezadovoljstvo su iskazivali i zbog nedovoljne zastupljenosti predstavnika Hawze - šijitske vjerske škole iz svetoga grada Najafa - na sastanku s Garnerom.

"Želimo irački nacionalni kongres koji će za kratko vrijeme u procesu osnivanja prijelazna vlade otvoriti put svim političkim snagama, među kojima i Hawzi", kazao je profesor političkih nauka Sveučilišta u Bagdadu Nadim Issa. "Ova vlada treba voditi Irak u predstojećoj godini, dakle, u razdoblju tijekom kojega će se mijenjati ustav, što je iznimno važno jer on jamči slobode i prava svih Iračana", kazao je Issa okupljenima.

Sastanak američkog civilnog upravitelja i iračkih uglednika počeo je čitanjem Kurana, s oko dva sata zakašnjenja. Među prisutnima su bili predstavnici Iračkog nacionalnog kongresa Ahmada Chalabija, te dužnosnici najsnažnije iračke šijitske skupine sa sjedištem u Iranu (SCIRI).

Prvi sastanak iračke oporbe, uz američku nazočnost, održan je 15. travnja kod Nasirije i rezultirao je usvajanjem deklaracje o uspostavi demokracije i pravne države u Iraku.



Pročitajte više