Gdje je kraj mukama: Grčki poljoprivrednici moraju vratiti 425 milijuna eura subvencija

GLASNOGOVORNIK Europske komisije danas je obznanio kako je Grčka morati vratiti 425 milijuna eura subvencija koje je dala svojim poljoprivrednicima, jer je to napravljeno na način koji se kosi s odredbama europskog zakona.

Međutim, nije precizirano kada će Grčka morati vratiti te novce, a o tome će biti odlučeno kada Europska komisija i službeno potvrdi odluku. "Na Grčkoj je da sama pronađe način kako da vrati te novce", kazao je glasnogovornik upitan hoće li Grčka taj novac morati uzeti od svojih poljoprivrednika.

Grčki su poljoprivrednici dobili pomoć 2009., nakon zatvaranja graničnog prijelaza s Bugarskom i višetjedne blokade glavnih cestovnih pravaca od Atene prema drugim većim gradovima. Tražili su smanjenje poreza i subvencije, prenosi Reuters.

U vrijeme kada je paket pomoći dogovoren, grčki su se mediji pitali je li u skladu s europskim odredbama te su ismijavali neuspjeh vlade da dobije dozvolu Bruxellesa. "Nema problema s Europskom unijom. Pokušao sam kontaktirati povjerenika, ali nisam ga uspio dobiti na telefon", tada je govorio ministar poljoprivrede. Nonšalantnost im je danas došla na naplatu.

Sektor poljoprivrede u Grčkoj se prilično srozao zadnjih deset godina, te se danas uglavnom sastoji od malih farmera koji se oslanjaju na europske subvencije i garantirane minimalne cijene kako bi preživjeli.

Pročitajte više