General i glavni svjedok optužbe protiv Gotovine ne vjeruje da su Hrvati sami izveli Oluju

KANADSKI general Andrew Leslie, koji bi trebao biti glavni svjedok optužbe u haškom suđenju Anti Gotovini, je po završetku vojno-redarstvene akcije Oluja u ljeto 1995. kazao britanskim novinarima kako ni sam ne zna gdje se nalaze vojnici UN-a.

Leslie je tada obnašao dužnost glasnogovornika snaga UN-a u Kninu. U razgovoru za britanski Daily News, kanadski je general kazao kako ne zna gdje se nalaze vojnici UN-a.

"Iskreno rečeno, ne znamo gdje se nalaze svi naši vojnici. Mislimo da ih hrvatske snage pokušavaju uplašiti kako bi napustili svoja mjesta." - kazao je Leslie u vrijeme trajanja Oluje.

2003. Andrew Leslie je kazao kako sumnja da je Hrvatska vojska sama izvela operaciju Oluja.

"To su izveli ljudi koji su znali što rade. Ne vjerujem da su Hrvati dovoljno stručni za takvu akciju." - kazao je Leslie, a prenio je kanadski CBC News.

Podsjetimo, sredinom prosinca kanadski su mediji objavili da će haško će  ključni dio optužnice protiv Gotovine pokušati dokazati pozivajući se na izjavu koju je Leslie još 1. ožujka 1996. dao UN-u.

Kanadski je general tada opisao granatiranje Knina 4. i 5. kolovoza kao "namjeran pokušaj ubojstva, ozljeđivanja ili etničkog čišćenja nenaoružanih civila." Leslie je također kazao da je Gotovina zapovijedao napadom hrvatskih snaga na Knin, pri čemu je na grad ispaljeno oko 30,000 granata.

Pročitajte više