Gerhard Schroeder ostaje pri svojim izjavama o reformi NATO-a

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak u Bruxellesu da "ostaje" pri svojim kontroverznim izjavama koje je prošlog vikenda dao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, gdje je kritizirao slabosti NATOa i zatražio njegovu temeljitu reformu.

"Ostajem pri onome što sam rekao na konferenciji o sigurnosti, zapravo pri onome što sam drugome povjerio da kaže u moje ime", kazao je Schroeder čiji je govor pročitao njegov ministar obrane Peter Struck, budući da zbog gripe nije mogao sudjelovati.

Njemački je kancelar u subotu izazvao kritike zbog svojih izjava o nužnosti temeljite reforme ustroja prekoatlantske suradnje u kojima je istaknuo da NATO "više nije glavno mjesto na kojemu prekoatlantski partneri razgovaraju i usklađuju svoje strategije".

Njegov prijedlog o stručnoj skupini na visokoj razini koja bi pripremila reformu tih ustroja hladno su dočekali američki ministar obrane Donald Rumsfeld i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Sve u svemu, nemam razloga da se brinem zbog reakcija javnosti o kojima sam mogao slušati i čitati", odgovorio je kancelar u utorak navečer na rubu susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Japp de Hoop Scheffer, kako piše njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung od srijede, dijeli mišljenje njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da Savez treba biti "forum s izrazitijim političkim značajkama", ali odbacuje njegovu zamisao o stručnoj skupini koja će provesti njegovu reformu.

Njemački list poziva se na povjerljivo unutarnje izvješće od ponedjeljka koje je poslano dvadesetšestorici ministara NATO-a. De Hoop Scheffer u izvješću ističe da su "mnogi ministri" obrane koji su se u četvrtak okupili na radnoj večeri na neslužbenom summitu u Nici, "primijetili" sljedeću činjenicu: "Bolji smo na riječima nego na djelu i to se mora promijeniti".

U tom izvješću Nizozemac poziva zemlje NATO-a na tješnju suradnju, primjerice s UN-om.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više