GfK: Anketa o potrebi učenja nacionalne povijesti u školama i o potrebi očuvanja običaja

PO REZULTATIMA istraživanja koje je u lipnju provela GfK Hrvatska, 79 posto ispitanih smatra potrebnim učenje nacionalne povijesti u školama, a 89 posto ispitanih smatra potrebnim očuvanje i njegovanje nacionalnih običaja.

GfK Centar za istraživanje tržišta proveo je terensko istraživanje kućanstva na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 osoba starijih od 15 godina.

Da je učenje nacionalne povijesti u školama potrebno, u Istri, Primorju i Gorskom Kotaru, smatra nešto manje ispitanika - njih 73 posto.

S dobi ispitanika raste i percepcija potrebe učenja nacionalne povijesti, pa tako 86 posto starijih od 60 godina smatra da je to potrebno, dok to isto smatra 72 posto ili 14 posto manje ispitanih u dobi između 15 i 19 godina.

U GfK-u smatraju da se stav dijela školske populacije koji drži da je učenje nacionalne povijesti nepotrebno može pripisati njihovom otporu prema učenju bilo čega, a ne samo nacionalne povijesti.

Da je potrebno očuvanje i njegovanje nacionalnih običaja, češće navode ispitanici iz Like, Korduna i Banovine - njih 94 posto, te iz Slavonije - njih 93 posto.

Potrebu očuvanja i njegovanja narodnih običaja manje percipiraju stanovnici iz gradova s preko 100.000 stanovnika, njih 85 posto, te osobe između 15 i 19 godina, njih 75 posto.

Pročitajte više