Ggrađanska incijativa "Dosta je ratova" - peticija protiv slanja hrvatskih vojnika u Irak

GRAĐANSKA inicijativa Dosta je ratova najavila je danas akciju protiv slanja hrvatskih vojnika u Irak pod nazivom "Ne u moje ime!", koja će početi potpisivanjem peticije u cijeloj Hrvatskoj.

Potpise građana protiv slanja hrvatskih vojnika u Irak udruga će početi skupljati 7. veljače u Zagrebu, a zatim i u drugim hrvatskim gradovima, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Danijela Babić iz Građanske inicijative Dosta je ratova.

U peticiji se od hrvatske Vlade traži odustajanje od slanja hrvatskih vojnika u Irak, a ukoliko taj prijedlog dođe na dnevni red Hrvatskog sabora od saborskih se zastupnika traži da glasuju protiv njega, rečeno je na konferenciji za novinare. Građanska inicijativa dosta je ratova pozvala je hrvatske građane da svoje protivljenje slanju hrvatskih vojnika u Irak izraze potpisivanjem peticije te drugim oblicima javnih prosvjeda.

Hrvoje Jurić iz Građanske inicijative Dosta je ratova novinarima je pročitao priopćenje u kojemu se između ostaloga navodi da su SAD "preventivno" napale Irak tvrdeći da se radi o borbi protiv terorizma.

Građanska inicijativa Dosta je ratova zahtijeva međunarodnu osudu doktrine "preventivnog napada" koja je, kako tvrde, samo maska za agresivni rat, protivan načelima UN-a. Zbog toga smatramo, rekao je Jurić, da Hrvatska ne treba postati članica NATO-a, "koji je od obrambenog saveza postao organizacija koja opravdava agresiju".

Udruga se zalaže i za međunarodni sustav osude ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, a aktivnosti okupacijskih snaga u Iraku, rekao je Jurić, pokazuju potrebu za svjetskim sudom koji će imati nadležnost nad svima. Zbog toga od Vlade i Sabora traže odbijanje potpisivanja sporazuma sa SAD o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Građanska inicijativa Dosta je ratova smatra se dijelom svjetskog antiratnog pokreta. Nastala je od grupe građana uoči rata u Iraku u namjeri da mobilizira javnost protiv tog rata, ali i na užas svakog drugog rata, rečeno je na konferenciji za novinare.

Pročitajte više