Gibraltar: Španjolska vlada optužila britansku za nedostatak "samokontrole"

ŠPANJOLSKA je u utorak optužila britansku vladu za nedostatak "samokontrole" zbog sudjelovanja u proslavi 300-te godišnjice britanskoga preuzimanja Gibraltara što, upozorava, neće pomoći britansko-španjolskim odnosima.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos rekao je da nesuglasice između Britanije i nove španjolske vlade oko Gibraltara pokazuju "jasan nedostatak osjetljivosti" Lonodna.

Napetost je porasla prošli tjedan kad je Britanija najavila posjet ministra obrane Geoffreya Hoona tomu malenom teritoriju na južnoj španjolskoj obali u sklopu obilježavanja obljetnice britanske okupacije iz 1704. godine

Madrid je pozvao britanskoga veleposlanika i prosvjedovao, ali Hoon je u ponedjeljak ipak doputovao u Gibraltar gdje će biti u srijedu na proslavi.

"Ovo obilježavanje vojnoga događaja iz prošlosti ne pogoduje odnosima sa Španjolskom", napisao je Moratinos u novinama El Pais.

"Veoma je neobično da u Europskoj uniji u 21. stoljeću jedna država slavi vojnu okupaciju dijela (teritorija) druge članice", kaže Moratinos.

Pročitajte više