Glas Koncila: Hrvatska treba smoći snage za stvarno distanciranje od svakog totalitarizma

ŽELI li današnja Hrvatska zaista pristupiti u Europsku uniju, mora smoći snagu za objektivnu ocjenu svoje komunističke prošlosti i za stvarno distanciranje od svakoga totalitarizma i skrivanja zločina, piše u uredničkom komentaru naslovljenu "Zar s neokomunizmom u EU?" , glavni urednik "Glasa Koncila" Ivan Miklenić.

Po njegovoj ocjeni u Hrvatskoj je spomen na 60. obljetnicu svršetka Drugoga svjetskog rata i pobjede nad nacističkom Njemačkom "još jednom iskorišten za politizaciju prošlosti koja nužno stvara razdor u hrvatskom društvu i koja duboko vrijeđa i ranjava žrtve kojima još uvijek de facto nije priznat taj status".

Miklenić napominje kako se ničim ne mogu opravdati ni ustaški ni partizanski zločini, odnosno Komunističke partije koja nije vodila borbu samo protiv vanjskog okupatora i njegovih domaćih saveznika nego i za vlast.

"Nevjerojatno je da se može tako snažno održavati očito licemjerje baš u današnjoj Hrvatskoj koja ima osobito iskustvo i visoki senzibilitet prema zločinima koji su se dogodili u Domovinskom ratu. S pravom današnja Hrvatska oplakuje svoje poginule branitelje i više od 7000 civila koji su bili žrtve velikosrpske agresije, ali isto tako s pravom današnja Hrvatska oplakuje oko 700 srpskih civilnih žrtava jer je svaki čovjek, bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost, neizmjerna vrijednost", piše Miklenić.

Ocjenjuje nevjerojatnim da ni s današnje šezdesetljetne distancije "nema u Hrvatskoj spremnosti da se jednako poštuje svaka žrtva i da se jednakim mjerilom osuđuje svaki zločin bez obzira tko ga je počinio".

Pročitajte više