Glavaš najavio tužbe protiv Bognara, Billa i hrvatskog radija

SABORSKI zastupnik HDZ-a Branimir Glavaš najavio je danas pokretanje kaznenog progona protiv bivšeg osječkobaranjskog župana Ladislava Bognara i Zagrepčanina Vjenceslava Billa zbog "počinjenoga kažnjivog djela klevete putem sredstava javnog informiranja" te tužbu protiv Hrvatskoga radija (HR) i moguću tužbu protiv Hrvatske televizije (HT).

Bognar je prošli tjedan javnosti predstavio pismo Vjenceslava Billa u kojem Bill tvrdi kako su dvojica Glavaševih suradnika na Glavašev zahtjev od njega tražila da ubije hrvatskog branitelja Matu Šabića.

Na konferenciji za novinare Glavaš je kazao kako će se od HTV-a i HR-a zatražiti snimke informativnih emisija 3. i 4. srpnja u kojima su, kako smatra, "emitirani prilozi klevetničkog sadržaja, crpljeni iz razgovora s Vjenceslavom Billom i Ladislavom Bognarom".

Nakon toga protiv Hrvatskog radija bit će podnesena tužba za naknadu štete, a o podnošenju tužbe protiv HTV-a bit će odlučeno nakon pregleda snimaka prijepornih emisija. Kazneni postupak bit će pokrenut i protiv autorice priloga emitiranog na HR-u 4. srpnja novinarke Ljubice Letinić koja je, drži Glavaš, "izravno pridonijela širenju neistine dajući prostor i riječ isključivo Vjenceslavu Bilu, ne provjeravjući o kakvoj je osobi riječ i ne dajući prigodu osobama koje Bill optužuje da odgovore na njegove tvrdnje".

Glavaš je ustvrdio da je riječ o "zloupotrebi državnih medija, s ciljem klevetanja političkih neistomišljenika te organiziranoj političkoj uroti županijskoga SDP-a i županijskog HSS-a, uz potporu vodstava tih stranaka na državnoj razini", te da je glavni pokretač predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Željko Malević.

Glavaš tvrdi da je "HDZ prije dva mjeseca dobio obavijest da je vladajuća koalicija pripremila plan o sustavnu i planskom sotoniziranju dvadesetak političkih neistomišljenika te da je od vodstva stranke upozoren da je među njima i on".

Podsjetio je kako je u nedavnom medijskom nastupu, reagirajući na Bognarovo svjedočenje na suđenju u "slučaju Paulin Dvor", kazao kako se Osijek 1991. "nije suočavao s kriminalom, podmetanjima bomba i ubojstvima, nego da su Osječani u to vrijeme vodili dramatičnu borbu za opstojnost".

"Bognarova izjava da je Ivica Vrkić u prosincu 1991. dobio prijetnju da će završiti kao Mato Šabić navodi na zaključak da Bognar lažno svjedoči ili da je umiješan u Šabićevo ubojstvo, jer se ono dogodilo nekoliko mjeseci nakon navedene prijetnje", rekao je Glavaš. Ocijenio je da bi policija i Državno odvjetništvo o tome trebali ispitati Bognara.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više